Петък,

Нова мистерия за тъмната материя

От: Редактор -
Нова мистерия за тъмната материя
A
A
A

Загадъчната невидима тъмна материя, която съставлява по-голямата част от масата на галактиките, отново обърква специалистите след нови наблюдения на далечни галактики, които противоречат на сегашното разбиране за същността й, съобщи Ройтерс.

Изследванията, чиито резултати бяха публикувани тази седмица, разкриха неочаквано несъответствие между наблюденията на концентрациите на тъмна материя в три масивни галактикически купа, обхващащи трилиони звезди, и теоретични компютърни симулации на това как се разпределя тъмната материя.

Невидимата тъмна материя придържа звездите заедно в галактика. Тя също така създава и невидимо скеле, което дава възможност на галактиките да образуват клъстери. Свойствата й обаче са много странни. Тя не излъчва, абсорбира или отразява светлина и не взаимодейства с известни частици.

Въпреки че е основната част от материята във Вселената - около 96%, наличието й е известно само от нейното гравитационно привличане на видимата материя в космоса.

Новото изследване се основава на наблюдения с телескопа "Хъбъл" и Много големия телескоп в Чили.

Новите наблюдения показаха, че ефектът на гравитационната леща, произведен от галактики в галактически купове, е далеч по-силен от сегашната теория за тъмната материя, което предполага неочаквано голяма нейна концентрация.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички