Нов софтуер ще разпределя делата

Сървър във ВСС ще пази копия на всички съдебни протоколи, за да няма манипулация

Нов софтуер ще разпределя делата | StandartNews.com

София. Край на съмненията за манипулация при случайното разпределение на делата. Кадровиците от Висшия съдебен съвет успяха да намерят рационално решение, с което да се наложи тотален контрол и невъзможност за външната намеса при случайния избор на магистратите.

Популярната софтуерна система Law Choice, която е разработка на експерти от ВСС, ще бъде запазена, но преработена, така че да бъде качена на сървър към сайта на кадровия орган. На същия принцип ще бъде запазена и деловодната система Латона, към която е софтуерният модул АСУАД. Той пък позволява освен разпределяне на магистратите и възможност за изчисляване на тяхната натовареност. Изграждането на сървъра ще стане със средства от Оперативна програма ОПАК на Европейския съюз, като парите ще бъдат отпуснати за 20 месеца и сега предстои подписването на договор за усвояването им, обясниха за "Стандарт" членове на съвета.

Стратегическата цел на ВСС в момента е да бъде създадена единна информационна система, която да бъде базирана на сървър към кадровия орган. Въпросът за пускането на единен продукт обаче е свързан с доста пари, който кадровиците нямат заради орязания бюджет. Сумата, която е необходима за изграждането му, е около 3 млн. лева. Решаването на въпроса със случайното разпределение на делата се следи под лупа от Европейската комисия, чийто експерти пристигат на проверка между 18 и 20 ноември. По този повод от ВСС спешно бе сформирана работна група, която извърши проверка на софтуера във Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Софийския градски съд. Заключенията са, че системата не може да бъде манипулирана.

Задачата бе да се избере една от системите, която да се направи достатъчно сигурна и функционална, за да работи до осигуряването на средства за изграждането на изцяло нов софтуер за случайно разпределение на делата. На вчерашното си заседание кадровиците заложиха техническите параметри за бъдещия софтуерен продукт, които гарантират случайния принцип на разпределение на делата. По тези параметри ще се преработят сега действащите системи Low Choice и Латона, така че двата продукта да бъдат качени в интернет сървъра на ВСС. Това ще позволи протоколите от всички дела в съда, освен в деловодната система, да се обработват и на сървъра на ВСС, където ще се съхранява копие. Така впоследствие ще може да се направи сравнение с двете бази данни - тази на съда и тази на кадровиците. По този начин всяка намеса ще бъде засичана и се изключват всички дори хипотетични възможности за манипулация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай