Нов шок за Хари! Съдбоносно решение на краля

Чарлз III се захваща с дългогодишния си план

Нов шок за Хари! Съдбоносно решение на краля | StandartNews.com

Крал Чарлз III, който се възкачи на престола след смъртта на майка си Елизабет II, се захвана с дългогодишния си план за така нареченото „орязване на монархията“. Той възнамерява да лиши редица членове на кралското семейство от задължения и привилегии.

Решението да започне с принц Хари и принц Андрю не е изненадващо. Първият реши доброволно да напусне Лондон и се премести да изгради нов живот в Съединените щати, а вторият влезе в силен скандал, когато беше публично обвинен в изнасилване на непълнолетна.

И двамата роднини доста разклатиха репутацията на британската монархия. Сега Чарлз III възнамерява да промени закона, който регулира дейността на неговите заместници, ако той внезапно се окаже недееспособен.

„Херцогът на Йорк, херцогът на Съсекс и принцеса Беатрис ще бъдат освободени от задълженията си като официални заместници на суверена, ако той се разболее“, според Daily Telegraph, цитиран от tialoto.bg.

Съгласно Закона за регентството от 1937 г. съпругата на монарха и четирима пълнолетни претенденти за трона могат да бъдат призовани да служат като държавни съветници по официални дела. Докато Елизабет II беше жива, тези роли се изпълняваха от принц Чарлз, принц Уилям, принц Хари и принц Андрю.

Отбелязва се, че крал Чарлз III ще промени закона при първа възможност и вероятно ще назначи сестра си, принцеса Ан, и по-малкия си брат, принц Едуард, за свои заместници.

В същото време принц Уилям и принц Хари бяха принудени да загърбят враждата си за известно време. Братята бяха обединени от обща скръб – смъртта на любимата им баба Елизабет II. Въпреки това, според вътрешни хора, за херцога на Съсекс е изключително трудно да общува с Уилям. Принудителният контакт му тежи.

Но все пак източник, близък до Хари, подчерта, че братята „все още се опитват да направят всичко възможно“ да покажат уважение и загриженост един към друг. На 19 септември принцът на Уелс и херцогът на Съсекс заедно изпратиха Елизабет II в последния ѝ път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай