НОИ прогнозира бум на пенсионери от догодина

НОИ прогнозира бум на пенсионери от догодина | StandartNews.com

Бум на хора, които ще се пенсионират ще има от догодина заради пенсионната реформа, прогнозираха от НОИ.

В същото време пенсионерски организации настояват за рязко увеличение в доходите на възрастните хора. Минималната пенсия сега е 157 лева, но исканията са тя да нарасне до 170 още от януари. Пак от новата година всички пенсии да бъдат увеличени с 8% - такъв ръст за момента обаче не се планира, пише НОва ТВ.

Сред разрухата на общинско жилище живее пенсионерът Борис Михайлов. Инженер, учен от Българската академия на науките. Днес той и съпругата му разчитат на неговата пенсия от 240 лева. Мъчи се да оцелее и затова изкупува повредени компютри и ги поправя. Част от тях продава, а други - не. Използва ги, за да обучава пенсионерите.

Продължава да бъде полезен и мечтае държавата да го оцени с пенсия от поне 600 лева. Но и 8% отгоре биха го зарадвали. По разчети на НОИ обаче ръстът на доходите ще е с 2,6% и то както е планирано – от месец юли, а не от януари. И тъй като възрастните хора вече няма какво да губят, решени са да продължат да настояват минималната пенсия да стане четири четирицифрена.

И ако увеличението на пенсиите е под въпрос, все по-сигурно изглежда увеличението на пенсионерите. Само за първото полугодие новите пенсионери са нараснали с 25%. Според експерти догодина броят им скочи още по-драстично.

Дори броят им да нарасне, от НОИ уверяват, че пари ще има за всички. Дали обаче пенсиите ще са по-високи от очакваното - засега от Социалното министерство мълчат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай