Неподозирани свойства на лавандулата, използвани от египтяни и гърци

Първите известни споменавания на това растение датират от преди повече от 2500 години

Неподозирани свойства на лавандулата, използвани от египтяни и гърци | StandartNews.com

Лавандулата е вечнозелено растение, което е спечелило признанието на хората благодарение на своите свойства. Самата дума идва от латинското "lavare", което означава "измивам, чистя", пише GlasNews.bg

Първите известни споменавания на това растение датират от преди повече от 2500 години. В древен Египет лавандулата се използва за балсамиране и козметика. Това беше потвърдено, когато археолозите отвориха гробницата на Тутанкамон през 1922 г. и откриха буркани с мехлеми, съдържащи елементи, наподобяващи лавандула.

Очевидно това растение е привлякло вниманието на кралските семейства, които са го използвали в козметични процедури, масажни масла и лекарства. В допълнение, богатите мъже също прилагат този мехлем, за да наситят телата си с аромат.

Смята се, че лавандулата се е появила за първи път на гръцките острови, а след това е пренесена във Франция около 600 г. пр.н.е. До 17 век се е разпространила в други страни, включително Англия и Съединените щати.

Древните гърци високо ценели многобройните свойства на лавандулата и я използвали като ароматно, лечебно и парфюмно средство. През III в. пр. н. е. гръцкият философ Теофраст описва лечебните свойства на лавандулата в една от книгите си.

Интересното е, че гръцкият философ Диоген е предпочитал да нанася лавандула върху краката, а не върху главата, като казва: „Когато сложите парфюма върху главата, той се издига във въздуха, но ако го сложа върху краката, ароматът обгръща цялото тяло и се издига към носа."

Анакреон, виден гръцки лирик, препоръчва прилагането на лавандулов мехлем върху гърдите.

От векове лавандулата се използва в сапуни и козметика заради свежия си аромат и антисептични свойства. Билкарите също са използвали това растение като лекарство.

В древна Гърция лавандулата се е смятала за лекарство срещу безсъние и болки в гърба. Диоскорид, известният лекар и един от бащите на ботаниката, твърди, че лавандулата помага при лошо храносмилане, болки в гърлото и главоболие.

Хипократ, бащата на медицината, също възхвалява свойствата на лавандулата, като пише, че тя "затопля мозъка, уморен от годините". Той отбеляза, че това растение е много лековито при заболявания на черния дроб и далака. Освен това Хипократ вярва, че фумигацията с лавандула може да унищожи не само тежка миризма, но и зъл дух.

Днес това растение се свързва с френския Прованс, но Гърция също има много цъфтящи лавандулови полета. Намират се на континента, далеч от популярните туристически маршрути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай