Не се налага вдигане на данъците за столичани

Не се налага вдигане на данъците за столичани | StandartNews.com

Общината вече има 700 млн. дългове, въпросът е как ще се връщат

Недопустимо е билетът да стане 1,50 лв. при поевтиняването на горивата, казва Николай Пехливанов

Николай Пехливанов е зам.-председател на Столичния общински съвет, зам.-шеф на комисията по стопанска политика и член на тази по бюджет и финанси. Представител е на "Атака". Ден преди гласуването на бюджета на София потърсихме неговото мнение за параметрите на сметката и прогнозите му как те ще се отразят на столичани.

- Г-н Пехливанов, предстои гласуване на бюджета на София. Тази година той е над 1 млрд. лева, което е по-малко в сравнение с миналата година. Ще се отрази ли това на столичани?

- Бюджетът на Столична община е силно зависим от европейските програми. Всъщност те са около 40% от приходната му част. Разликата между тазгодишния финансов план и този от миналата година идва именно от по-малкото финансиране по европрограми. Иначе, като концепция и политика бюджетът е абсолютно идентичен с този за 2015 г. Освен това предходната година беше изборна, което също не е дало възможност на Столична община да разработи нещо по-различно. Проблемът е как се харчат тези пари и как по-ефективно ще бъдат изразходвани. 1.118 млрд. лв. не е малка сума, напротив. София продължава да бъде градът с най-високи приходи и с най-голям бюджет от цялата страна.

- Въпреки че не би следвало софиянци да усетят свития бюджет, вече се заговори за увеличаване на цената на билета за градски транспорт. Ще стане ли той 1.50?

- Това е недопустимо да се случи. Няма как да се возиш в мръсен автобус за две спирки с 1.50 лв. при условие, че заплатата ти е 500 лв. И тук отново опираме до проблема как се изразходват средствата. Компанията, която оперира на територията на Столична община - Центърът за градска мобилност има един огромен бюджет с огромни приходи и с неясни правила за изразходването им. И дори да се говори за някакво увеличение на билета, което аз напълно изключвам, трябва първо да се мине през анализ на разходната част на цялото дружество. София има най-скъпата издръжка за градски транспорт средно на глава от населението в общината и най-скъпа дотация на километър спрямо всички общини в България. За това за увеличение и дума не може да става. Поредният аргумент е, че цените на горивата падат. И се очаква скоро да се понижат с около 30%, заради което трябва да се говори за намаляване на цената на билета, а не обратното.

- Правилно ли се харчат парите за сметопочистване и сметоизвозване?

- Има проблем в администриране на процесите и ще дам пример. През миналата година Столична община подписа нови договори за сметопочистване и снегопочистване на територията на града. Беше сменена методологията, по която да се изчисляват разходите за извършване на тази дейност, като идеята беше да се оптимизират процесите и да се намалят разходите, тъй като имаше индикации, че част от тях не са реални. В резултат на този нов конкурс и нова методология се оказа, че разходите вместо да намалеят, те са се увеличили. За тази година с 25 млн. лв. са скочили разходите за сметопочистване, в резултат от тази нова методология за изчисляване. И не може да се каже колко още ще се увеличат, тъй като не е минала цяла календарна година от прилагането й.

- Значи излиза, че новата методология не е ефективна?

- Да, преди изчисленията бяха на база "кофа" , но понеже те не са пълни е решено да се мери количеството боклук. Мерят го с кантари преди да отиде в завода за отпадъци. Плюс цената, която се определя на тон, в крайна сметка резултатът е увеличаване на разходите за един и същи вид услуга вместо да се оптимизират. За нас, съветниците от "Атака" това е голям проблем и ще искаме от кмета Йорданка Фандъкова и ръководството на Столична община процесът да бъде следен много внимателно и изкъсо. Ако тази тенденция се затвърди, настояваме за ревизия, разваляне на договорите и нови конкурси. Същото нещо се случва най-вероятно и в Центъра за градска мобилност - огромни приходи, дотации от Столична община и в крайна сметка средствата винаги не стигат. Тук основният въпрос е не как да увеличим приходите, а как да оптимизираме разходите.

- Ще спести ли София от липсата на сняг през по-голямата част от зимата?

- Един снежен ден в София струва на общината 1 млн. лв. Така че колкото по-малко вали, толкова разходите са по-малки. Зимата сега е топла. И тъй като сметопочистване и снегопочистване са едно перо, колкото по-малко се харчи за сняг, толкова повече ще има за чистота. Като се надяваме София да не е толкова прашна и мръсна през пролетния сезон.

- Колко са дълговете на общината?

- Всяка година се увеличават все повече и повече. Преди 4 г., когато бях кандидат-кмет на София, бяха 400 млн. лв. Влизайки в общинския съвет, станаха 650 млн. Тенденцията за тази година е да се усвоят нови 80 млн. лева, които да увеличат задлъжнялостта на общината. И тук основният въпрос е кой ще връща тези пари. И кога ще ги връща? Защото този живот на вересия не е оправдан. Оказа се, че кръстовищата на две нива и новите паркове и градинки не са безплатни за столичани и за нас това е изключително притеснителен въпрос, аз съм го повдигнал пред кмета и очаквам при защита на бюджета наистина да ни покажат как във времето тези средства ще бъдат върнати. Освен това през 2020 г. се очаква европейските програми да бъдат затворени. И когато вече сме изконсумирали възможния дълг по закон, общината няма да има възможност да взима повече заеми. Реално, когато г-жа Фандъкова пое управлението на Столична община, дълговете са били 150 млн. лв. Сега отиваме към 700 млн. Представете си това да се случи в едно семейство - някой взима постоянно заеми и ги харчи за нещо, без да е ясно кой кога ще ги връща.

- Какъв е изходът от този затворен кръг?

- Трябва да се разпише краткосрочна стратегия за връщане на тези заеми. Естествено въпросът е от къде ще се вземат парите. А те потъват по три направления - боклукът. 25-30% от приходите на общината отиват за сметопочистване и сметоизвозване. 25% отиват за градския транспорт и 20% за градинки и поддръжка на улици.

- Именно ремонтът на улици е едно от основните пера, колко пари са заложени тази година по него?

- 35 млн. лева има отделени за ремонт за улици, реконструкция на булеварди и пътни съоръжения. Няма обаче да има знакови проекти. Това отново е свързано с липсата на финансиране по европроекти.

- Стигат ли 10 млн. за малките улици в София?

- Не, няма да стигнат. Районните кметове са дали много предложения, не повече от 20% от тях са приети и ще залегнат в окончателния бюджет.

- Другият много важен проблем за софиянци са данъците. Премиерът призова кметовете да вдигат налозите?

- В София има много добра събираемост на данъците. Първо, цените на имотите скачат постоянно, данъчните оценки също се вдигат. Сега има тенденция за строителен бум в София. Това означа нови жилища, нови такси, нови приходи от местни данъци. Когато има ръст на сделките с недвижими имоти, има и ръст на приходите от данъци. Второ, такса смет. Тя е на база данъчна оценка, така че и приходите от нея се увеличават. Тенденцията е да се увеличават приходите от местни данъци и такси без те да се вдигат. Тук общината е в изключително изгодна ситуация за разлика от други общини в страната, където се забелязва обезлюдяване. А премиерът отправи този апел, защото има фалирали общини в България и единственият начин да се увеличат приходите е чрез вдигане на данъци, тъй като държавата не може да ги дотира до безкрай. В София обаче това не е необходимо и не е наложително, тъй като приходите от местните данъци и такси всяка година се увеличават. Големият проблем обаче е София по задлъжнялост почва да се доближава до фалиралите общини в България.

- Защо се увеличават разходите за администрация в бюджета?

- Да, те бяха 60 млн. за 2015 г. сега се предлагат 65 млн. лв. Тенденцията е всяка година да се увеличават разходите за администрация. Нашата теза е, че всеки един столичанин, който се е сблъсквал с администрацията в столицата, ще потвърди, че тя не е ефективна. Не работи на нужното ниво, има необходимост от редукция. Парите може да се увеличат, но с цел да се повиши качеството. А те се харчат за заплати. Разликата идва от увеличаването на минималната работна заплата. Ние от "Атака" очакваме реформи на администрацията. На първо място, електронно обслужване. От 8 години общината работи върху IT проект, който така или иначе не се случва. И той вече не актуален. Това е нещо, което липсва на Столична община - модерна администрация с европейски стандарти. Ако трябва, нека да има съкращения, увеличаване на заплатите. Освен това, Столична община не използва ефективно активите и имотите, които има. Приходите от наеми и приватизация са на едни от най-ниските нива за цялата страна. Варна например има пет пъти повече приходи отколкото Столична община от наеми и приватизация.

- В бюджета се заделят повече пари за сигурност, което е очаквано предвид зачестилите терористични актове и развитието на София като туристически град. За какво ще отидат средствата?

- Нашият основен приоритет е повишаване на сигурността в София. Изключително радостен съм да заявя, че на базата на нашите предложения бюджетът ще бъде увеличен - от 12 млн. лв. за сигурност на 15.5 млн. Те ще отидат за видеонаблюдение и повишаване щата на общинска полиция. Имаме обаче и предложение да има зам.-кмет по сигурността, който да бъде координатор между районите кметове и МВР.

- Ще подкрепите ли бюджета?

- Бихме го подкрепили при ангажимент за справяне с трите основни проблема - прекратяване на практиката за източване на средства от чистотата, прекратяване на порочната практика за взимане на заеми и да ги връща някой друг и поемане ясен ангажимент за връщането на тези пари и третото нещо е безопасността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай