Най-късият ден. Прави се нещо много специално

Астрономическата зима започна, днес е рожденият ден на слънчцето

Най-късият ден. Прави се нещо много специално | StandartNews.com

Астрономическата зима започна у нас в 5:27 часа днес, в деня на зимното слънцестоене, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Слънцето в София изгрява днес в 7:54 часа и ще залезе в 16:55 часа. Това е ще бъде най-късият в годината. Продължителността на деня ще е девет часа.

Луната днес е във фаза три дни след първа четвърт.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо.

Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.

Нощта на 21 срещу 22 декември е най-дългата нощ в Северното полукълбо. Това е първият ден на астрономическата зима, но всъщност е и първият ден, в който светлината започва отново да печели „територия“ пред тъмнината.

Хилядолетия преди нас предците ни са почитали тази най-дълга нощ като „рожденият ден на слънцето“.

От Древен Рим до скандинавските страни, от Полша до Пакистан, хората са палели огньове в чест на слънцето.

Така са вярвали, че „дават сила“ на небесната звезда, която съвсем скоро ще им даде така нужната за живота светлина и топлина.

Разменяли са си храна, за да е следващата година плодородна.

В българската традиция зимното слънцестоене се отбелязва от празника Игнажден. Той символизира раждането на новото слънце.

След него, днес, в най-късия ден, запалете и вие повече свещи в дома си. Нека светлината си проправи път в мрака, днес е рожденият ден на слънцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай