Нашенец отглежда краставици с класическа музика

Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара

Нашенец отглежда краставици с класическа музика | StandartNews.com

Българин от Варна създаде първата иновативна оранжерия за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха от Областния информационен център в крайморския град, цитирани от БТА. Проектът е реализиран с помощта на Програмата за развитие на селските райони.

Иван Григоров е изградил стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика. Европейското финансиране, което е получил, е 977 хиляди лева, с които е изградил сервизна сграда и е купил хидропонна система и сееща линия.

Иновативният оранжериен комплекс се намира в землището на с. Припек. Растенията се развиват под звуците на класическа музика, като позицията на собственика е, че това им влияе благотворно. В оранжерията е изградена система за хидропоника, както и такава за пречистване на водата, която се дренира от насажденията. За отоплението са осигурени два котела, които работят със слънчогледови пелети и също се командват дистанционно. Готовата продукция преминава през сортираща линия, където се разпределя по тегло, размер и кривина.

В стопанството, в което е отделено място и за био разсад, работят 17 души.

От Областния информационен център уточниха, че в бъдеще стопанинът планира да разшири дейността си и да произвежда и домати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай