Наш математик с бронз в Хонконг

Иван Герганов премери сили със 150 таланти от цял свят

Наш математик с бронз в Хонконг     | StandartNews.com

Хонконг. "Разбрах покрай Стоичков, че българите ставате за голям футбол, но се оказа, че сте световна сила и в математиката". Това възкликнал мексикански учен от журито на Международния панаир на науките в Хонконг, след като организаторите връчили бронзов медал на 15-годишния Иван Герганов.

Българчето премери сили със 150 ученици от цял свят, които представиха проекти в различни области. Герганов се класира за състезанието в бившата британска колония, след като спечели златен медал на 9-ото европейско изложение на науките EXPO-SCIENCES EUROPE 2012, което се проведе по-рано в руския град Тула.

Иван участва с авторска формула за преброяване на фигури в триъгълна решетка, която може да се приложи в компютърните чипове и в химията. Призовете в Хонконг се определяха от жури, съставено от научни специалисти от пет континента. Участието в китайския мегаполис започва с премеждие за Иван, който трябвало да се връща от хотела до летището на пожар заради забравена раница. В нея били документите му и проектът. "Намерих я и после всичко тръгна добре. Най-много съм доволен, че в Хонконг се оказаха луди фенове на любимия ми тим "Манчестър Юнайтед". От хлапета до старци ходят с техни екипи. Даже си тръгнах с фланелка на "червените дяволи" от най-големия мол, на който само единият етаж беше дълъг два километра", разказа пред "Стандарт" Герганов. Най-голям кошмар за него обаче се оказала местната кухня, която била доста различна от китайските ресторанти у нас. Най-шокиращо пък било как масово в малки ресторантчета хвърлят във вряла вода живи пилета.

Иван е възпитаник на математическата школа на най-голямото училище в Южна България - СОУ "Петко Р. Славейков" в Кърджали. Неговият директор Милко Багдасаров също бе поканен на форума. На вечерта на националните традиции той събра очите на всички с кумска ръченица. Багдасаров е лидер на БСП в Кърджали и шеф на волейболния клуб "Арда". По негова инициатива в СОУ "Петко Р. Славейков" преди 7 години бе създадена математическа школа, ръководена от Вълчо Милчев. Възпитаниците й редовно печелят награди у нас и в чужбина. Преди две години пък Милчев бе отличен като учител номер 1 по математика в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай