Намериха предполагаемия гроб на Сервантес

Намериха предполагаемия гроб на Сервантес | StandartNews.com

Група учени твърдят, че са намерили гроб, за който предполагат че е на испанския писател Мигел де Сервантес. Археолозите са намерили ковчег с предполагаемите останки на знаменития писател и на съпругата му Каталине де Салазар на територията на женски манастир край Мадрид, където те работят от миналата година.

Учените са изградили предположенията си въз основа на множеството съвпадения, които свързват името на Сервантес с намерените човешки останки. Костите, които са намерили са в доста лошо състояние, но ще бъде възможно да се вземе достатъчно качествен материал за ДНК изследвания.

Останките са намерени в ниша, където върху ковчега е имало инициалите "M.C.". Открит е скелет с шест зъба и следи от гръдни наранявания. Знае се, че Сервантес е получил такива в битката при Лепанто през 1571 година. Предстоят още тестове и анализи. Ако бъде потвърдено, че намерените останки са на писателя, те ще бъдат поставени за поклонение в манастира за 400-годишнината от смъртта му на 23 април 2016 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай