Намаляват капацитета на казаните за ракия

Намаляват капацитета на казаните за ракия | StandartNews.com

Предстои намаляване на капацитета на казаните за ракия. Това заяви Емил Димитров в ефира на бТВ тази сутрин. "Казаните за ракия ще останат на стария режим до края на годината, но ще бъдат ограничени, защото декларират, че произвеждат малки количества алкохол", заяви той и разкри, че предложените нови правила са свързани с намаляване на капацитета на казаните – за малък съд ще бъде признат този, който има вместимост до 500 литра, досега беше до 1000. Тези от 500 до 1000 трябва да минат на лицензионен режим, на какъвто са всички производители.

"Според анализа, който направихме, цифрите в този сектор са убийствени – миналата година са подадени 20 000 декларации, от тях 13 000 твърдят, че нищо не са правили през годината. 6000 от тях са тези, които правели алкохол", каза още той и допълни, че анализът е показал, че годишната печалба от варенето на алкохол в страната, възлиза на 4,23 лева или по 0,15 стотинки на ден.

"Винаги може да се каже, че хората са некоректни, нечестни. Тези хора не са всичките – съотношението легален към нелегален бизнес е 1 към 10. Когато хората отиват да си варят ракия не го правят безплатно. Има активни стачкуващи, които се оказва, че работят 2 месеца в годината и други, които се крият зад честните хора", посочи още Емил Димитров и допълни, че механизмът е хванат и ще се работи в насока прилагане на новите правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай