Над 140 хиляди души са одобрени за „Аз мога повече”

Над 140 хиляди души са одобрени за „Аз мога повече”  | StandartNews.com

София. 144 000 заети лица са одобрени за включване в обучение с ваучери по програмата „Аз мога повече" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", при разчетен индикатор от 137 000 лица и финансов ресурс от 100 млн. лв, информират от Агенция по заетостта.

Повече от 91 000 от тях вече са получили ваучери. Процесът на издаване на ваучери продължава.

Схемата позволява на работещи хора безплатно да повишат квалификацията си.

До момента над 62 000 лица са завършили успешно обучението си по схемата.

С реализирането на схемата „Аз мога повече" Агенцията по заетостта предоставя възможност на заети и самонаети лица да се включват в обучение за придобиване или повишаване на професионалната си квалификация, или в обучение за придобиване на ключови компетенции.

Схемата е продължение на успешно реализираната схема „Аз мога", с която се осигури пряк и равен достъп на заетите лица до учене през целия живот, без това да зависи от инициативата на техните работодатели. По схемата „Аз мога" 60 642 лица получиха ваучери, като 57 030 успешно завършиха избраното от тях обучение.

Схемата „Аз мога повече" е одобрена на 7-то редовно заседание на Комитета за наблюдение на ОП „РЧР", което се проведе на 01.12.2010 г. с бюджет 50 млн. лв., за обучение на 25 000 лица по професионална квалификация и 41 000 лица по ключови компетенции. Предвид интереса от страна на заетите и самонаетите лица по схемата, по предложение на Агенцията по заетостта, са направени изменения на 9-то редовно заседание на Комитета за наблюдение на ОП „РЧР" от 15.11.2011 г.

Бюджетът на схемата е увеличен на 84 млн. лв. за 74 000 лица за обучение по професионална квалификация и 41 000 лица за обучение по ключови компетенции. По-късно, с направените промени на 10-то редовно заседание на Комитета за наблюдение на ОП „РЧР" от 31.05.2012 г. е определен финансов ресурс в размер на 100 млн. лв. за обучение по професионална квалификация на 74 000 лица и за обучение по ключови компетенции за 63 000 лица.

Изпълнението и приложението на ОП „Развитие на човешките ресурси" се съблюдава и координира от Комитет за наблюдение на програмата. По този начин се гарантира прозрачност и целесъобразност на взетите решения през програмния период. Документацията и решенията на Комитета са публикувани на сайта на Управляващия орган – Министерството на труда и социалната политика.

Средствата за обучение на заети лица по схемата „Аз мога повече" се усвояват в рамките на приоритетна ос 2 на ОП „РЧР". В рамките на приоритетната ос са програмирани всички предвидени средства и съответно не би могло да се пренасочи финансов ресурс от тях към други схеми.

В хода на изпълнението на схемата в бюрата по труда са постъпили 182 141 заявления на заети и самонаети лица. Заявленията се удовлетворяват по реда на тяхното постъпване в бюрата по труда до изчерпване на предвидения финансов ресурс по проекта. Към момента е прекратено набирането и разглеждането на заявления поради изчерпване на определения за финансиране на обученията ресурс по проекта.

В случай, че се установи възможност за предоставяне на допълнителен финансов ресурс, Агенцията по заетостта ще предприеме необходимите действия и ще инициира предложение за съответни промени пред Комитета за наблюдение по ОП „РЧР", с оглед удовлетворяване на всички постъпили заявления за участие в схемата „Аз мога повече" от заети и самонаети лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай