Начини за справяне с високото кръвно, без да вземаме лекарства

Четирите храни, които ще ви помогнат

Начини за справяне с високото кръвно, без да вземаме лекарства | StandartNews.com

Учените казват, че една четвърт от популацията на земята страда от високо кръвно налягане. Постоянно повишените му показатели (над 140/90 mmHg) са един от най-големите рискови фактори за инфаркт и инсулт. Ако това продължи дълго време, възможно е да възникне увреждане на кръвоносните съдове, които след това стават все по-тесни и твърди.

Естествените багрила, като тези, които се намират в изобилие в тъмните плодове или какаото, поддържат еластичността на съдовете и предпазват от възпаление. Минералите калий (съдържа се в зеленчуците и бобовите растения) и магнезий (съдържа се в зеленчуците) също играят важна роля в регулирането на налягането, казва руският лекар д-р Татяна Захарова. Експертът посочва 4 храни, които имат понижаващ ефект върху налягането, сравним с този на лекарствата. Те включват черен шоколад, целина, ленено масло и цвекло.

4 храни за сваляне на кръвното

„Куна, местна група, която живее предимно на карибските острови Сан Блас, са световни шампиони в пиенето на поне пет чаши какао на ден или повече, от малки деца до възрастни хора. Това означава, че те консумират много флаваноли всеки ден, вероятно най-високите нива в света. Учените са открили, че това е и тайната за здравето на сърдечно-съдовата им система. Между другото, какаото също подобрява функцията на паметта“, казва руският лекар д-р Татяна Захарова.

Какаото е богато на флаваноли, група фитохимикали, които стимулират производството на азотен оксид (NO) в кръвоносните съдове. Тази биоактивна молекула разширява кръвоносните съдове и осигурява еластичност. Има и противовъзпалителен ефект.

"Флавоноидите предпазват големите артерии на сърцето, мозъка и краката. Яжте до 30 грама черен шоколад (с най-малко 70 процента съдържание на какао) всеки ден или добавете какаови зърна към мюсли."

Лененото масло съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, които са вградени директно във вътрешния слой на съдовата стена, ендотела. Това прави кръвоносните съдове по-еластични и в същото време предпазва от възпаление.

„Приемането на 1 супена лъжица дневно ще поддържа кръвоносните ви съдове добре смазани, казва още лекарят.

Цвекло - този грудков зеленчук стимулира производството на азотен оксид по същия начин като какаото, но чрез различен биохимичен механизъм. Най-добре е да пиете сок за неутрализиране или намаляване на високото кръвно налягане.

Целина – тя съдържа растителното съединение 3-N-бутилфталид, което отпуска мускулите на кръвоносните съдове, което ги кара да се разширяват. Можете да намерите много от него в целината. Целината също е богата на калий, който като натриев антагонист играе централна роля в регулирането на налягането.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай