На този остров в Гърция няма коли. Посещават го суперзвезди

Как се справят хората от десетилетия

На този остров в Гърция няма коли. Посещават го суперзвезди | StandartNews.com

На два часа път с ферибот от пристанището на Пирея, в Атина, Гърция, има остров с площ под 50 кв.км и население от по-малко от две хиляди жители, според последното преброяване. Нарича се Хидра и една от особеностите му е, че нещата сякаш са спрели във времето. Населението не пътува с коли, а пеша, на магарета, мулета или конски впрягове.

Това не е случайно, нито е отскоро. Забраната за моторни превозни средства е официално въведена през 60-те години на миналия век като държавна политика, част от съвместните усилия на местните власти и общността на острова за запазване на традиционния му чар, природни пейзажи и чист въздух. Друга цел е поддържане на спокойствието на околната среда и насърчаване на малък и устойчив вид туризъм.

С изключение на камиони за боклук, пожарни коли и линейки, на острова не се допускат превозни средства. Единствените начини да стигнете до там са ферибот по вода и водни таксита. Тъй като градът е построен върху стръмни хълмове, магарета и мулета са предпочитания вид транспорт за изкачване на стълби и тесни улички. По този начин шумът от клаксони, често идентифициран в градовете като шумово замърсяване, е заменен от шума на копитата на четириногите, трополящи по калдъръмените улици.

Фактът, че забраната на превозни средства е била одобрена и подкрепена от местната общност от самото начало, обяснява защо тя се поддържа толкова много години.

На пръв поглед Хидра не се различава особено от съседните си острови - ниски сгради с безупречно бели фасади, съчетани с глинени покриви от цинобар и аромат на жасмин по улиците, който прекарва всичко през ароматна призма. Природата, от своя страна, предоставя голям брой плажове и скали.

Туризмът, разбира се, е икономическият двигател на Хидра и не е изненадващо, че мнозина, които го обитават, не са родени там, а са решили да построят къща на брега му.

Освен че е спокоен, животът без автомобилен трафик е по-здравословен и безопасен. Чрез елиминирането на автомобилния фактор значително се намаляват емисиите на замърсяващи газове и фини частици във въздуха, подобрявайки качеството, което от своя страна намалява риска от респираторни проблеми, алергии и други видове свързани състояния.

С течение на времето липсата на автомобили се превръща в отличителна културна черта на острова, а магаретата, конете и мулетата вече са основни компоненти в изграждането на неговата идентичност. Тук всеки живее за собствена сметка. Тук ръцете ни са нашите коли - носят всичко, от строителни материали и мебели до багаж, покупки и нас самите, казват живеещи на Хидра.

Освен много примамлив за туристите, със своята оригиналност островът е станал особено привлекателен за артисти и влиятелни политически фигури.

Има няколко примера, включващи Хенри Милър, американски писател и поет, който прекарва известно време на Хидра през 30-те години на миналия век и пише за преживяванията си там; София Лорен, италианска актриса, която за първи път посещава Хирда през 1957 г. по време на снимките на филма "Момче върху делфин".

Също така, Леонард Коен, канадски музикант и поет, живял на острова през 60-те години на миналия век и използвал обстановката, за да създаде своята музикална пиеса Bird on a Wire; и дори Жаклин Кенеди Онасис, бившата първа дама на Съединените щати, също посещава острова през 60-те години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Mass
преди 3 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи