МВР към студентите: Шофирайте 8 часа след последната ракия

МВР към студентите: Шофирайте 8 часа след последната ракия | StandartNews.com

Не си правете гонки, преди купона определете кой ще шофира на сутринта, казват експертите

В навечерието на студентския празник "Пътна полиция" излезе с осем съвета към младежите да купонясват, но да не шофират пияни. "Настроението на компанията и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Високите децибели на музиката в автомобила са допълнителен рисков фактор за попадане в катастрофа", обясняват от МВР.

Експертите на вътрешното министерство съветват младежите, решили да купонясват извън градовете си, да не сядат зад волана след купона, ако не са напълно трезви и ако не са изминали поне 8 часа от последната изпита ракия или водка. Те препоръчват и на компаниите още преди старта на партито да определят кой ще вози по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково, съветват от "Пътна полиция". Униформените предупреждават младежите, като пътуват към курорти и хижи да не се поддават на приятелски закачки за "гонки" и "рискови изпреварвания". А в автомобилите да не водят бурни разговори и да не слушат силна музика, тъй като това пречи на концентрацията на шофьора. "Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни валежи, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е със зимни гуми, чистачките и отоплението да са в изправност", съветват още от "Пътна полиция". Оттам напомнят, че е добре в колите да има вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник.

Експертите препоръчват на студентите, които са решили да купонясват в града, в който живеят или учат, да отидат до заведението с такси или близък да ги закара и после да ги върне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай