МВР издирва участници от снощните протести

Нямам основание да издавам заповед за забрана за затваряне на кръстовища, каза Йорданка Фандъкова

МВР издирва участници от снощните протести | StandartNews.com

София. Полицията издирва участници от снощните протести около парламента. Това посочват от пресцентъра на министерството. „Във връзка с нерегламентираните протести на 12 ноември в столицата, МВР ще предостави на Софийската районна прокуратура всички данни и материали за нарушаване на обществения ред, законовите и подзаконови нормативни актове", пише още в съобщението.

От МВР подчертават, че са изпълнили своите служебни задължения по охрана на обществения ред и сигурността на гражданите.

Вчера униформените са задържали 23 души. Те са извършили хулиганство и неизпълнение на полицейски разпореждания.

От силовото ведомство уточняват, че тази сутрин са задържани още 25 души.

Междувременно близо 40 университетски преподаватели се събраха в градинката до МВР при църквата "Свети Седмочисленици", за да покажат своята подкрепа към студентския протест. Те се обявяват против вчерашните сблъсъци между протестиращите студенти и полиция.

Преподавателите държат снимки с окървавени лица на демонстранти от вчерашния протест, съобщава „Фокус".

Около сградата на МВР има засилено полицейско присъствие и жандармерия. Днес стана ясно, че правителството ще осигури 70 хиляди лева за награди на полицаи. Депутатите приеха и постановление, с което на МВР се предоставят допълнителни бюджетни кредити за тази година.

"Университетските преподаватели припомняме: Насилието е безсилие", пише на плакат на преподавателите. Те написаха сигнали по повод насилието на вчерашния протест срещу студентите, които смятат да изпратят до главния секретар на МВР и министъра на вътрешните работи.

Пред сграда на МВР се събраха близо 100 протестиращи, които малко по-късно се насочиха към парламента. Демонстрантите подготвиха декларация, адресирана до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски и до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В нея те искат да получат обяснение кой ще понесе отговорността за силата, която е била използвана срещу студенти и други граждани на протеста снощи.

От „Фокус" съобщават, че две водни оръдия са разположени в двора на пожарната пред централния вход, на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и бул. "Г. С. Раковски".

„Нямам основание да издавам заповед за забрана за затваряне на кръстовища", заяви пред медии кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и продължи: „Ако имам такова основание, ще си изпълня ангажиментите".

„Всички си даваме сметка, че в момента в София е напрегнато. Ние спазваме закона много стриктно. Законът за събранията и митингите дава възможност на хората свободно да изразяват своята гражданска позиция. Аз не съм получила уведомление за тези протести в момента", добави тя.

„Непрекъснато настоявам пред органите на реда да не допускат затваряне на кръстовища, когато има малки групи хора. Директорът на СДВР на специалната сесия преди няколко месеца ясно заяви, че в края на краищата най-важното е да се работи за това да няма напрежение и пострадали. В този смисъл те действат според ситуацията, а тя се оценява от полицията. Ние не сме на място, за да кажем дали в момента трябва да се затваря кръстовище или не. Нямам основание да издавам заповед за забрана", каза Фандъкова по повод протестите в столицата.

Протестиращи студенти продължават да се организират в социалните мрежи и съобщават, че очакват подкрепа от свои колеги от други градове, които ще пристигнат в столицата за протеста тази вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай