МВнР: България не изнася оръжия за Сирия

МВнР: България не изнася оръжия за Сирия | StandartNews.com

София. България не е замесена по никакъв начин в износ на оръжие за Сирия. Това обяви говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов пред БНР относно излязлата информация в петък от Агенция Ройтерс, че Русия е увеличила през последните седмици оръжейните доставки за Сирия, включително чрез профилирани компании от Румъния, България и Украйна, в опит да помогне на режима на Башар Асад в борбата му срещу бунтовниците.

"Това, което мога да заявя съвсем официално е, че нашата Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжие за масово унищожение не е издавала никакви разрешителни за износ на оръжие и стоки с двойна употреба за която и да е от страните в сирийския конфликт," категоричен бе той.

От румънското външно министерство вече също отрекоха тези твърдения:

Румънското външно министерство категорично отрича всяка информация, внушаваща идеята, че Румъния може да е замесена в доставки на военно оборудване за Сирия. Министерството на външните работи чрез отдела за контрол на износа, в качеството му национален орган за контрол на операциите с военни продукти, не е регистрирало и съответно не е разрешавало никакви външнотърговски операции с военни продукти, включително и леки оръжия, с дестинация Сирия през 2013 и 2014 г..

По-късно говорителката на Държавния департамент Джен Псаки заяви, че Съединените щати не могат да потвърдят тази информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай