Музите пригласят на оръдията през Голямата война

Музите пригласят на оръдията през Голямата война | StandartNews.com

Смес от патоси и сатира нахъсват срещу врага бойците от окопите

"Когато оръдията говорят, музите мълчат", гласи една популярна сентенция. Нищо подобно - по време на война и музите подлежат на мобилизация в пропагандните служби. И така е от памтивека. Като се започне от "Илиядата" на Омир и "Енеидата" на Вергилий, и се мине през древногерманските саги и средновековните песни на трубадурите, та до бойните маршове от по-ново време.

Но истинската тотална пропаганда за възхвала на Отечеството и неговата армия и за заклеймяване и същевременно осмиване на врага е продукт на Първата световна война. Не само защото продължава твърде дълго, а защото в нейния арсенал се е появило ново оръжие - цветният печат. И в двете воюващи страни художниците се надпреварват във фантазиите си как да убедят и мъжете в окопите, и населението в тила в две неща. Първо, че победата е наша, защото просто сме по-силни, и второ, че ако все пак не победим, едва ли не ще загине цялата човешка цивилизация.
Естетиката на този нов жанр на изобразителното изкуство се развива в две направления. От страна, е героично - патетичният маниер, когато става въпрос за изобразяването на "своите", и гротеската и дори хорърът, когато става въпрос за врага. За германската пропаганда това е "коварният Албион" и "руската мечка". За тази на Антантата образът на Германия пък се представя като нещо средно между Атила и човекоподобен звяр от рода на Кинг-Конг. А като става въпрос за сатира, тук вече всички наблягат на елемента войнишки хумор.

Доста от плакатите и пощенските картички са посветени и на съюзните отношения. Като плакатистите от Централните сили не се спират и пред това да изобразяват деца в униформи и пушки на рамо. Всъщност защо не - нали една от целите на този тип пропаганда е да внуши, че войната е едва ли не просто детска игра на скаути.
Но наред с патетиката има и проза. Правителствата и най-вече финансовите министри не забравят и себе си. И периодически подканват гражданите да си купят облигации от военните заеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай