МОСВ с детски празник за Световния ден на околната среда

МОСВ с детски празник за Световния ден на околната среда | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри празник за Световния ден на околната среда в Борисовата градина в столицата. Той бе организиран от МОСВ и Регионалната инспекция по околната среда и водите - София. Празникът премина под мотото на Световния ден за опазване на околната среда - „За живота на дивите животни!" е и за нулев толеранс за нелегалната търговия с диви животни. В празника се включиха десетки деца от София и Софийска област, които се забавляваха с интересни викторини и игри за дивите животни.

„Целта е чрез този празник посланието до стигне до повече хора", посочи министър Василева, цитирана от пресцентъра на МОСВ. Грижата за природата е важна и именно чрез прояви като днешната вниманието на обществото се насочва към проблемите на дивите животни, изтъкна тя.

Министърът каза, че често се наблюдават случаи на трафик на диви животни. Има защитени видове и такива в риск , които се изнасят зад граница. Това е нелегална дейност и се наказва от закона, посочи министър Василева. МОСВ и ИА "Митници" следят това да не се случва. Целта е тези животни да бъдат в естествената си среда и по този начин да ги запазим за поколенията, за да не станат изчезващи видове, отбеляза тя.

Министър Василева припомни, че през последните години е имало опити за трафик на папагали жако и на 600 шипоопашати костенурки. Тези животни са върнати обратно в местообитанията им. Тя подчерта, че министерството полага грижа за защитените животни, като например тигри и лъвове, използвани в цирковете. За последните две години 14 мечки са настанени в зоопаркове защото са били отглеждани в изключително неблагоприятни условия. Установени са и опити за търговия със защитени видове птици или техни яйца, което е наказуемо. За бракониерска дейност се сезира прокуратурата и съдът, за да се процедира разследване и съдебно дело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай