Морето с бонус приятели

Морето с бонус приятели | StandartNews.com

Бонуси за 7 нощувки, деца до 11 години спят без пари

София. Ваканция на изгодни цени предлагат хотелите по морето в края на май и началото на юни.
Изгодните оферти за нощувки включват и екстри като безплатен фитнес, спа, каране на велосипед. За разлика отсега през юли цените в някои от курортите могат скочат с до 20%.

Промоция "доведи приятел" в хотелите, свършиха леглата в столицата на рока

Евтина почивка на морето чака отпускарите в началото на туристическия сезон. В края на май и първата седмица на юни всички хотели работят на пълни обороти. В същото време тълпите туристи още не са нападнали крайбрежието. Басейните са чисти, хотелските стаи реновирани. Изгодни пакети и промоции предлагат хотелите по Южното Черноморие, за да привлекат туристи преди активния сезон. Повечето оферти изтичат в последния ден на май, но има и много отстъпки до 5 юни. В 4-звезден комплекс в Китен например може да се почива на цена 39 лв. на ден ол инклузив. Толкова е цената и в един от 5-звездните в Слънчев бряг, но там офертата е за нощувка със закуска и вечеря, без обяд. Четиризвезден комплекс в топкурорта предлага ол инклузив само за 38 лв. на човек. Тя е в сила до 1 юни включително. В някои хотели има 15% отстъпка за резервации, направени до края на май. Дава се и бонус - при 7 нощувки се заплащат само 6. Така ако туристът предплати за 14 дни ваканция, двата дни могат да му излязат безплатно. Много от хотелите предлагат до края на месеца и допълнителен бонус - безплатна ваканция за деца до 11 години, при условие, че са с двама възрастни. Промоция за големи компании пък обявиха хотелиери в Балчик. Комплекс "Ирландски скитник" в Белия град например дава възможност за договаряне на цената, ако дойдат повече от 8 души. Иначе до края на юни двойната стая там е 35 лв. на ден за седмица. С десетачка повече плащат летовниците, които почиват по-малко от 7 дни. Апартаментите с 4 легла до 30 юни се предлагат за 65 лв. на ден за повече от едноседмичен престой и 80 лв. за под 7 дни. Във Варна срокът за ранни записвания вече не е 30 април, а 31 май. Отстъпките са от 20 до 30%. Цените до средата на юни на ол инклузива в 4-звездни хотели на Златните вървят от 51 до 56 лева на човек, след това се увеличават на 73-79 лева. В тризвездните хотели в курорта е още по-евтино. До 11 юни в тях може да се спи и за 35 лева по формулата ол инклузив. "Плати 5 ползвай 6 нощувки" пък е една от атрактивните оферти на тризвездните хотели в Албена. Комплекси на плажа предлагат ол инклузив на цени от 55 до 72 лв. на човек в двойна стая. Сред екстрите тази година е и безплатен достъп до интернет на плажа. За юни почти няма свободни легла в Каварна и района, показа проверка на "Стандарт". За поредна година морският град е сцена на рока. Цените за нощувки са непроменени спрямо миналата година. Освен в хотел в рок столицата може да се наеме частна квартира на цена от 20 до 25 лв. Най-евтини за лятна ваканция са офертите на хотелчета и къщи под наем в Шабла и района. Нощувката в бунгала, разположени край Дуранкулак, е от 7 до 20-25 лв.

Бирата колкото кафето, черешите удрят 10 лв.

Между левче и 3 лв. върви кебапчето в курорта "Св. св. Константин и Елена". Порция сафрид и попчета са съответно 7 и 6 лева. Кебапче и кюфте струват 1.50 лева, тройката с гарнитура - 6 лева. Супите са между 2 и 3 лева, миди и скариди - по 5 и 8 лева, кавърма -10 лева. Голяма халба бира е 2 лева, колкото струва и чаша кафе. Плодове и зеленчуци държат по-висока цена в сравнение с Колхозния пазар във Варна. Килограм череши струва 10 лева, ягоди 5 лева, праскови 12, грозде 10, круши и домати по 4 лева. Богато разнообразие предлагат и ресторантите в Балчик. Най-евтината оферта е порция цаца с наливна бира от 500 мл за 4 лв. Според категорията на заведението порцията цаца върви от 2.50 лв. до 5 лв. Най-скъпо излиза порция от деликатесния калкан - между 28 и 36 лв. По цената клиентът може да познае дали хапва български или гръцки лефер, казват ресторантьори, като добавят, че родният е далеч по-вкусен. Порция от лефера е от 20-22 лв. за гръцки лефер и до 32 лв. - за български. Попчетата се харчат по капанчета и ресторанти на цени от 3.50 до 8 лв. за порция, а сафридът е от 6 до 9 лв. Голяма наливна бира според марката и категорията на заведението е на цени от 1.50-4.00 лв.

Харчим по-малко в чужбина

Пътуваме повече, младите най-активни в обиколките

Харчим по-малко за пътувания в чужбина. Това сочат данните на Националния статистически институт за март. Според резултатите от проучването българинът заделя средно по 590 лева за туризъм извън страната. За пътуване с лична цел у нас пък се харчат по 220 лева. Същия месец миналата година разходите са били 167 лв. за страната и 755 лева за чужбина.

Общо с 24,6% са се увеличили пътуванията у нас в сравнение със същия период на миналата година, показват още данните на експертите от НСИ. Обиколките в чужбина са скочили с 23,4 на сто. Броят на хората, които са пътували, е 684,7 хиляди души, като 84% от тях са ходили само в България, а 12,8 на сто - само зад граница. 3,2% пък са ходили както у нас, така и в чужбина. Най-активни в обиколките са по-младите българи. Проучването на НСИ показва, че от януари до март 42,4% от туристическите пътувания са на хора между 25 и 44 години. Българите на възраст над 65 години са обикаляли предимно из страната. По-голямата част от туристическите пътувания у нас са били с цел "посещение на близки". Като мотив за обиколките из чужбина хората най-често посочват "почивка и екскурзия". Най-много пари по време на пътуванията в България се дават за храна. Разходите за ядене на хората, обикалящи из страната, са 35,9%. В чужбина най-много пари се харчат за транспорт- 44,1 на сто.

Десетачка за нощувка в Халкидики

Нощувка срещу десетачка се предлага в Халкидики, става ясно от офертите на сайтовете за екскурзии. Хората, които изберат да почиват там, трябва да знаят, че в цената не влиза никаква храна. За 11 лева може да се нощува и в квартира на остров Тасос. В тризвездни хотели в Турция и Италия цените са между 80 и 120 лева на ден. Сред най-предпочитаните курорти са Истанбул и Кошадасъ и Милано. Топофертата във ваканционните сайтове е екскурзия до Обединените арабски емирства. За 8 дни на цена от 2000 лева на човек. Срещу тази сума се предлагат 4 нощувки в двузвезден хотел в Дубай и още 3 нощи в петзвезден хотел в Фуджейра. В цената е включен самолетен билет София - Дубай - София.

Румънци пълнят курортите ни

Руснаци и румънци са първите туристи в комплекса "Св. св.Константин и Елена". Братушките са най-честите посетители в кръчмите на курорта. Двама германци пият по две халби бира и оставят 4 лева, а руснаците не стават, докато не заформят сметка от 50 лева, казват ресторантьорите. Очакваме ръст на румънците, които бяха с рекордните 34% повече миналото лято, каза търговският директор Илко Запрянов. В курорта посрещат чужденци от 88 държави, най-екзотични туристи са имали от Тринидад и Тобаго.

Първите гости в Албена са германци, които предимно ползват предлаганите балнеоуслуги. В курорта почиват и гости от Белгия, Франция, Полша, Великобритания и Русия. Основният контингент туристи в Балчик и околностите му са румънците, но идват и доста руснаци. Все още някои от хотелиерите имат притеснения за активния сезон заради събитията в Украйна, като дори прогнозират, че може би ще има спад от порядъка на 14 до 20 на сто на туристи от Украйна, Беларус, Русия.

Без джетове във вълните на Иракли

Плаж "Река Вая" в Иракли е готов и изряден да посреща подранили летовници. От вчера там бдят петима спасители. На 1 юни екипите ще са в пълен състав и техният брой ще стане 11. Моторни водни атракциони в морето няма да бъдат допускани за по-голяма сигурност на къпещите се. Това лято цените на плажните екстри - чадър и шезлонг, остават непроменени. 6 лева струва наемът на сянка за цял ден, толкова е и цената на шезлонг на пясъка. За любителите на спорта има игрище за футбол и волейбол. Три заведения ще предлагат през жегите разхладителни напитки, има и богато меню от морски деликатеси.

Воден катапулт на плажа

Хит за феновете на екстремни удоволствия ще бъде водният катапулт на централния варненски плаж. В единия край на надут гумен ръкав, наречен блоб, застава човек, а в другия скача втори, който изстрелва първия във водата. За новия сезон ще има огромен сладоледен бар на северните бани - до "Екстраваганца".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай