Монета решава първия полет в историята

Братя Райт се запалили по летенето след като години наред си играели с хеликоптер

Монета решава първия полет в историята | StandartNews.com
  • Преди 130 години Уилбър и Орвил промениха света за 12 секунди
  • Братя Райт се запалили по летенето след като години наред си играели с хеликоптер

Те нямаха завършена гимназия, нито приятели по високитеетажи на властта. Но въпреки това сбъднаха американската мечта. Уилбър и Орвил Райт останаха в историята като големите пионери в авиацията.

На 17 декември 1903 г. те извършиха първия контролиран полет с моторизиран, по-тежък от въздуха летателен апарат.Братята, известни по онова време като майстори на велосипеди, а после на летателния апарат "Флайър-1", покориха висините край хълм, близо до Кити Хок, Северна Каролина. 

Първият полет е на Орвил - продължава 12 секунди и има дължина 36 м. Последният, четвърти полет, трае 59 секунди, в които Уилбър прелита 255,60 м.   Конструирането на самолета струва жълти монети. Размахът на крилата му е 12 м, а теглото - 300 кг. Има мотор от 12 к.с., тежащ само 77 кг.През 1906 г. братя Райт получават патент за своето изобретение, а три години по-късно създават прочутата компания "Райт". Двамата са едни от най-значимите личности на ХХ век, вдъхновяващи милиони хора по света. Митовете около първия им полет също нямат край.

1.    Играчката - хеликоптер

Мит ли е, че братята Райт се влюбили в летенето заради детския хеликоптер, донесен от баща им през 1878 година? И да, и не. Бащата на Орвил и Уилбър Райт често пътувал, като оставал жена си и седемте деца сами. Двамата братя били много саможиви още от малки, особено по-малкия - Орвил. Когато получили детската играчка, братята не излизали от стаята си. Тя била базирана на изобретението на френския аеропионер Алфонс Пено. Направена била от бамбук и корк, а дългата около 30 см играчка се задвижвала от ротор с ластик. Братя Райт я счупили, но след това я поправили като създали своя версия.Твърди се, че това епървото преживяване, което възпламенило интереса им за летене. Всъщност модата на хеликоптерите по онова време се появила след регистрирания първи патент в Англия през 1859 г. от Хенри Брайт. Машината обаче не успяла да полети, защото нямала двигател. Най-ранният полет с хеликоптер бил извършен чак през 1907 г. от французина Дюи.

2.    Фалитът на семейния вестник

Въпреки че са известни с бизнеса си с велосипеди, първият проект на братята датира от 1889 г.,  когато проектират и изграждат собствена печатница. Двамата започватда издават седмичен вестник, наречен West Side News. Орвил е издател, а Уилбър е главен редактор. В рамките на една година те успяват да го превърнат в ежедневник, но скоро разбират, че са повече изобретатели, отколкото журналисти. "Вечерният артикул" затваря само 4 месеца по-късно, а братята започват да правят печатни преси за конкуренцията. Основният им клиент билизвестният писател по онова време Пол Лорънс Дънбар, който издавал"Дейтън Татлер".Три години по-късно братята Райт напуснали изцяло вестникарския бизнес, за да отворят магазин за ремонт и продажби на велосипедите, приходите от които им давали средства за множеството експерименти за създаване на първия самолет.

3.    Обсебеният и сприхавият

Гениалните хора винаги са били особени, сприхави и недружелюбни. Братята Райт не правят изключение. Орвил бил доста кисело дете, тросвал се на учителите и те го гонели от часовете. Уилбър след като бил ранен във войната, се върнал доста променен вкъщи. Голяма част от свободното си време прекарвал в четене на постиженията на Ото Лилиентал, по-известен като "Летящият човек", който работил неуморно над усъвършенстването на планери, но през 1896 година паднал от 150 метра височина и счупил гръбнака си. Смъртта на германския авиатор преобърнал живота на Уилбър и той се обсебил от идеята за летене. Впоследствие предал манията си и на брат си Орвил. Уилбър умира рано, а Орвил прекаралпо-късната част от живота си в бордове и комисии, свързани с въздухоплаването. Работил в НАСА 28 години, през 1936 г. влязъл в Националната академия на науките.Нито той, нито брат му някога са се женили. Бил е много строг към близките си, не отишъл дори на погребението на сестра си, която се е омъжила за човек, смятан за неподходящ.

4.    Управляемите парашути

Някои твърдят, че руският учен Можайски е истинският първи строител на самолети, други боготворят бразилеца Сантос-Дюмон, който летя с дирижабъл около Айфеловата кула, но истината е, че бащата на аеродинамиката е англичанинът Джордж Кейли (1773?1857).Около 1810 г. той конструиралпървите модели на планери и ги тествал на ротационна аеродинамична машина по негов собствен дизайн, като измервал подемната сила и изпробвал различни конфигурации на крилата. Това се случва за първи път в историята. Кейли публикувал поредица от статии под заглавието "За въздушната навигация", които се смятат за първата научна работа в историята по аеродинамика. Кейли успял да построи и първите планери, които ги нарича "управляеми парашути". Те обаче не са могли да правят  пълноценен полет,тъй като парните инсталации по онова време били изключително обемисти и тежки. Последният му планер билтестван през 1853 г. от внука на изобретателя, а днес реплики на планера на Кейли могат да бъдат намерени в различни авиационни музеи.   

5.    Откраднатият патент

Патентът на Райт за първия самолет 36 години се смяташе за изчезнал, докато в пещера в щата Канзас изведнъж се появи. Новината съобщи The Washington Post.Патентът бил намерен от архиварят Боб Бийби, като го изровил в петметрова купчина от документи, складирани в пещератакрай град Ленекса.Тясе използвала за хранилище на документи със средна важност. Оказа се, че патентът бил изгубен не заради кражба, а заради бюрократична грешка - администрацията забравила да изпрати патента в хранилището за ценни документи, което се намира във Вашингтон.Братята Райт регистрирали своя патент под номер 821393 през 1906 г, документът години наред бил съхраняван в сградата на Националния архив във Вашингтон. През 1980 г. е отбелязано, че е изчезвал.Независимо от предстоя в пещерата, документът бил в отлично състояние.

6.    Ветровете край Кити Хоук

Въпреки, че Орвил е погребан в парцела на семейство Райт в Дейтън, Охайо, символът на историческото постижение на братята е мемориалът, който се намира в Кил Девъл Хилс, Северна Каролина .

Музейният комплекс е изграден точно на мястото, където е била базата за експериментални полети, определена от братята предвидпостоянните ветрове край дюните около брега на градчето Кити Хоук.Там се намира реплика на истинския самолетен хангар, построен 1900-1903 година. Върху монумента, висок 18 метра, е описан в детайлипървия полет.Мемориалът е построен през 1932 година, а най-отгоре има надпис, който гласи: "В памет на завоюването на въздушното пространство от братята Уилбър и Орвил Райт, извършен от гении, постигната при безстрашна решимост и непобедима вяра". Има и прожектор, който прилича на морски фар и осветява постоянно монумента.

7.    Историческата сделка за 30 000 долара

Двамата братя са известни и с това, че никога не са теглили нито долар кредит, не са пускали и инвеститори за проектите си. Твърди се, че първият самолет им е струвал по-малко от 1000 долара. А за колко са го продали?Успехът на братята идва, когато започва демонстрацията на полетите им от двете страни на океана. Уилбър се преместил в Европа, а Орвил - във Вашингтон, за да демонстрира на правителството летящата машина. Въпреки че американските военни не проявили първоначално интерес към летящото устройство, правителството във Франция веднага поискало машината. Това провокирало САЩ се заинтересува от устройството, но поставили условие - да има място за пътници. След като братята създали нова версия с пътническа седалка, сделката била факт- самолетът бил продаден на американските военни сили за 30 000 долара.Договорът предвиждал в бюджета на страната за 1909 г. да бъде включена сума за доставка на самолети за военни нужди, както и производство на няколко десетки самолетапрез следващите години.

8.    Двете страни на монетата

Как Уилбър, който бил вманиачен в полетите и по време на експериментите е стоял денонощно на летателната площадка, се е съгласил първият полет в историята на човечеството да бъде направен от по-малкия му брат Орвил? Истината е прозаична. И двамата братя са мечтаели да бъдат първи през онези декемврийски дни на 1903 година. И са решили проблема много просто - хвърлили са монета. Щастието се усмихнало на Уилбър, но за кратко. Той нямал късмет. Самолетът не успял да излети, тъй като се е разбил веднага след излитане и е бил повреден. Следващият опит е направен от Орвил на 17 декември. При насрещен вятър от 43 км/ч той успял да вдигне устройството във въздуха на височина около 3 м и да издържи 12 секунди. Изминатото разстояние при полет било 36,5 m. В този ден братята се редували да правят поредица от полети- 4. Последният, когато Уилбър пилотирал самолета, продължил почти минута. А разстоянието било повече от 250 м. Но в световните рекорди славата остава за Орвил.

9.    Петимата свидетели

Имаше ли полет на братята Райт? Колкото и да е странно, дори да са били журналисти за кратко, Райт не са успели да привлекат общественото внимание. На площадката е имало само петима души, които са били свидетели на историческия полет и двама от тях са били фотографи.В деня след него, няколко вестника публикували малки репортажи, пълни с неточности и те останали почти незабелязани дори за Дейтън, родният град на братята. Нещо повече - никой не отбелязва, че следващата година със самолета Flyer II Райт направили 105 полета! На крилете на славата не лети и третият "Флайър". Това мълчание принуждава братята да сменят стратегията. Те решават да демонстрира на целия свят възможността за контролирани полети на апарат, който е по-тежък от въздуха. И през 1908 г. самолетът на братя Райт е транспортиран през Атлантическия океан.

10.    Загадъчната смърт на Уилбър

Дълги години се е разпространявал митът, Уилбър е загинал при полет. Това обаче не е вярно. Той умира от вълнуващия по онова време тиф - през 1912 година. Сериозен инцидент със самолета е имал Орвил. Това се случило през септември 1908 г, когато той излетя от военната база Форт Майер с Flyer III, оборудван с допълнителна седалка. В резултат на повреда на десния двигател, самолетът влезе в пикиране, без да бъде възможно да се нивелира. Пътникът - лейтенант Томас Селфридж -умира заради черепно-мозъчна травма, получена при удара в земята. Самият Орвил се отървавал със счупени бедра и ребра. Това е и единственият тежък инцидент,  случвал се на братята Райт през годините. През 1909 г. обаче, по време на изпитателен полет в предградията на Париж, френският пилот Льофевр, ученик на братя Райт, загива при катастрофа. Това била и причината Русияда откаже да подпише договор за доставка на самолети.За разлика от брат си, Орвил Райт умира на 77-годишна възраст и е успял да види колко широко се използва авиацията в света от времето на неговата компания Wright Company, която малкият брат управлява до смъртта на Уилбър. След това той поема председателството на фирмата, но я продава през 1915 г. поради липсата на интерес към бизнес частта на компанията. Последният полет на Орвил като пилот бил през 1918 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай