Момиче от "Надежда" угасна от СПИН

Момиче от "Надежда" угасна от СПИН | StandartNews.com

София. Момиче от дома за сираци "Асен Златаров" в столичния квартал "Надежда" е починало от СПИН. Тъжната новина съобщи директорът на Агенцията за закрила на детето Калин Каменов по Нова телевизия.

"Става въпрос за най-голямото момиче. От петте деца едно е преместено в специализирано заведение, защото е с множество криминални прояви. Другите деца са в дома и за тях се полагат грижи", обясни той.

Каменов допълни, че в гетото  "Надежда" са регистрирани и осем възрастни серопозитивни. От тях един е в чужбина, а друг е напуснал столицата. Сред тях има две жени, които са родили, но децата им са отнети. "Децата са здрави. Те са изследвани и са оставени в домове за осиновяване. Останалите четирима посещават редовно центъра за СПИН и се поддържат", разказа директорът. 

В София са изследвани още 11 гета, като само в това в "Надежда" са констатирани серопозитивни. Скоро гетото ще бъде сринато тотално, така че да нямат възможност бездомници да го използват.

По-късно стана ясно, че смъртен случай има, но става въпрос за пълнолетна жена, живяла в кв. "Надежда". Тя е била заразена с болестта, но е отказвала да приема лекарствата си.

През лятото е била лекувана в Инфекциозна болница. Жената никога не е била в дома, твърдят от институцията. Към момента и петте деца, за които през лятото стана ясно, че са заразени от СПИН, са извън дома "Асен Златаров". Две от тях са настанени в кризисни центрове, едно е във възпитателни училище – интернат.

Другите две са настанени при семействата си. Приемат лекарства и състоянието им се следи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай