Модна революция в ислямския свят

Доцент по философия и религия от Бостън разобличи три мита за дрехите на мюсюлманските жени

Модна революция в ислямския свят | StandartNews.com

Доцентът от катедрата по философия и религия на Бостънския университет Лиз Букар (Liz Bucar) е разобличила главните митове за скромността на мюсюлманките и е анализирала три стереотипа на мюсюлманската мода.

Първата заблуда, според Букар, е общото за всички мюсюлманки разбиране за скромност при избора на дрехи. По строгите правила на Иран жената може да бъде арестувана, ако се вижда част от тялото й. Но в същото време съвременните мюсюлманки от други страни си позволяват свободата да се обличат в скъсани джинси и дизайнерски тениски.

Индонезийките мюсюлманки  са любителки на кристалите и блестящите накити, а турските жени предпочитат удължените вталени дрехи, които да закриват деколтето.

Вторият стереотип — мюсюлманките не правят икономии при покупката на дрехи. По думите на студентката от  Истамбулския университет по търговия Нур, обществото принуждава източните жени да купуват маркови дрехи. Обаче, отбелязва Нур, високите цени не са задължителни при покупката на такива дрехи.

Заключителното грешно убеждение — мюсюлманките не оказват влияние на обществените тенденции. Резултатите от допитването през 2017 г. в САЩ показват, че 50 процента от американците не признават исляма за част от основното общество. Въпреки това грешното за мюсюлманките като за «аутсайдери» мнение постепенно започва да се променя, още повече че все по-често мюсюлманските дизайнери започват да се налагат в световната мода.

В началото на ноември в Саудитска Арабия жените масово излязоха на протест против носенето на традиционната мюсюлманска дреха абайи (дълга черна рокля с ръкави). Съгласно законите на шериата жените са длъжни да се обличат «прилично и с уважение към околните“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай