Млади астрономи търсят подкрепа

Млади астрономи търсят подкрепа | StandartNews.com

Млади астрономи са извоювали участието си в международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия. Липсата на средства за самолетни билети обаче поставя под въпрос представянето им на престижния научен форум, където учениците ще се състезават с отбори от 40 държави, съобщава.

Съученици и приятели на талантливите младежи организират благотворителен концерт, на който се очаква да бъдат събрани необходимите 14 хил. лв, съобщава bTV. Той ще се проведе на 15 януари в петък. Началният му час е 19, а мястото - Зала 3 на НДК. Цената на билетите за благотворителния концерт е 10 лв.

Всяка година българският отбор по астрономия участва в две международни олимпиади – по астрономия и астрофизика. Участници в отбора са победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Досега младите учени са спечелили 76 медала – 15 златни, 25 сребърни и 36 бронзови.

Ученикът Стефан Иванов е първенец в юбилейната международна олимпиада по астрономия, която се проведе през миналата година.

Може да подкрепите младежите на дарителската им сметка: Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995, основание: Олимпиада по астрофизика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай