Мистерията се заплита. Голяма тайна в шедьовър на Рафаело

Анализ с изкуствен интелект направи откритие

Мистерията се заплита. Голяма тайна в шедьовър на Рафаело | StandartNews.com

Голяма тайна в шедьовър на Рафаело заплете мистериите около великия ренесансов художник. Изкуствен интелект откри нещо невероятно в картината „Мадона дела Роза“.

Благодарение на ново проучване, публикувано в списание Heritage Science, било разкрито, че лицето на Свети Йосиф, изобразено в горния ляв ъгъл на произведението, вероятно не е създадено от самия Рафаело, предаде БЛИЦ.

Това откритие станало възможно благодарение на нов подход на учени от Великобритания и САЩ, използвайки специален AI алгоритъм, научен да разпознава стила и щрихите на италианския майстор на микроскопично ниво.

Чрез задълбочен анализ и методи за машинно обучение било възможно да се разграничи „ръкописът“ на Рафаело от възможен втори автор, който е работил върху лицето на Свети Йосиф.

Математикът и компютърният учен Хасан Угайл от университета в Брадфорд казва: „Компютърът вижда много по-дълбоко от човешкото око, на микроскопично ниво.“

Този метод, базиран на анализа на изображения на автентични картини на Рафаело, разкрива нови възможности за удостоверяване на автентичността на произведения на изкуството.

Въпреки че резултатите са смесени по отношение на цялата картина, изследователите са уверени, че лицето на Свети Йосиф най-вероятно не идва от перото на великия майстор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай