Мистерията Линкълн и съвпаденията с Кенеди. История, спираща дъха

Най-голямата историческа загадка още няма решение

Мистерията Линкълн и съвпаденията с Кенеди. История, спираща дъха | StandartNews.com

На днешната дата – 14 април, но през 1865, президентът на САЩ Ейбрахaм Линкълн е застрелян в театъра "Форд" във Вашингтон. Убиецът е актьорът Джон Бут, който, извършвайки престъплението, крещи Sis simper tyrannis (превод: Винаги така за тираните!), а след това скача на сцената и успява да избяга на кон. Вследствие на смъртоносната рана Линкълн издъхва на следващата сутрин.

Едва ли има нещо неизследвано, неизказано, непроучено и ненаписано за смъртта на 16-ия президент на САЩ. Но и до днес най-голямата историческа загадка си остава не неговото убийство, а съвпаденията в живота и смъртта му с друг легендарен американски държавен глава – Джон Кенеди. Те не са градска легенда, нито бълнуване на лунатици. Най-големите учени са се опитвали да намерят обяснение на странните закономерности, свързващи двамата президенти. Но отговор няма.

Първият списък на съвпаденията е публикуван в пресата през 1964 г., година след убийството на Кенеди. Много от фактите в него са развенчани от Мартин Гарднър в научнопопулярното списание Scientific American и впоследствие препечатани в книгата му The Magic Numbers of Dr. Matrix. Но някои факти са безспорни и още нямат обяснение. Част от тях представя „Списание Осем”.

Линкълн е избран за президент през 1860 г. Точно сто години по-късно, през 1960 г., Кенеди става президент.

Ейбрахам Линкълн е избран в Камарата на представителите на САЩ през 1846 г., Джон Кенеди - през 1946 г.

И двамата са дълбоко загрижени за правата на афроамериканците.

И двамата са убити в петък в присъствието на съпругите си.

И двамата са загубили дете, докато са живеели в Белия дом.

И при двамата смъртта е настъпила вследствие на куршум, изстрелян в главите им отзад.

Линкълн е убит в театъра на Форд. Кенеди среща смъртта си, докато се вози в кабриолет Линкълн, произведен от Ford Motor Company.

И двамата са наследени от вицепрезиденти на име Джонсън. Андрю Джонсън е роден през 1808 г. Линдън Джонсън е роден през 1908 г.

Джон Уилкс Бут (убиецът на Линкълн) е роден през 1839 г. Лий Харви Осуалд (убиецът на Кенеди) е роден през 1939 г.(По този факт има спор между историците, някои твърдят, че все пак Бут е роден през 1838 г.)

И двамата убийци са убити преди съдебното дело.

И двамата президенти са били второ дете в семейството.

И двамата са кръстени на своите дядовци. Линкълн - в чест на дядо му по бащина линия, капитан Ейбрахам Линкълн, убит от индианците, и Кенеди - в чест на бащата на майка му, известния политик Джон Франсис Фицджералд.

И двамата са имали вродени генетични заболявания. Линкълн е страдал от вроден синдром на Марфан (според друга версия - множествена ендокринна неоплазия). Кенеди е бил с болестта на Адисон.

И двамата президенти обичали да седят в люлеещи се столове.

И двамата президенти обичали поезията (любим автор - Шекспир) и да разказват вицове.

Съвпадения има и в съдбите на обкръжението на двамата президенти

И Жаклин Кенеди, и Мери Тод Линкълн вече са били сгодени за други хора, преди да се оженят за съпрузите си.

И двете първи дами произхождат от аристократични семейства, говорели са свободно френски и са изглеждали екстравагантно.

И двете са били на по 24 г., когато се омъжват.

Линкълн имал синове с имена Робърт и Едуард. Кенеди имал братя, които се казват Робърт и Едуард.

Снахата на Линкълн се е казвала Мери Юнис. Сестрата на Кенеди се е казвала Юнис Мери.

И двамата президенти са имали по 4 деца, 2 от които умират.

Твърде много прилики между убийците и убийствата

И двамата убийци - Джон Уилкс Бут и Лий Харви Осуалд произхождат от семейства на безработни, и двамата губят бащите си в ранна възраст.

И двамата президенти са застреляни в ден преди голям празник. Линкълн - в навечерието на Великден, Кенеди - в навечерието на Деня на благодарността.

И двамата президенти не издъхват веднага след прострелването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай