Мистерия. Зелени топки изплуваха на плаж

Какви всъщност са те

Мистерия. Зелени топки изплуваха на плаж | StandartNews.com

Източник: Andreas Hermansen/Spot on Lolland-Falster

Мистериозни зелени топки се появиха на плажа в град Ореховед, който се намира на датския остров Фалстер в Балтийско море. Големи топчета за тенис или камъни, покрити плътно с мъх? Нито едно от двете, пише Блиц.

„Те са много меки. Ако ги вземете в ръка, можете да изстискате вода от тях. Излъчват и прекрасен морски аромат“, коментират жители на градчето, цитирани от местните медии и „Билд“.

Андреас Хемансен, който попада на топките, изпраща снимки на датската телевизия TV2. Екипът от редакцията за времето и околната среда остава изумен. „Странна гледка. Никога не съм виждал нещо подобно“, казва едни от метеоролозите.

Оказва се, че топчетата са специален вид водорасли. Феноменът не е напълно непознат. През 2016 г. подобни топки са изхвърлени на плаж в Гьол, Дания. Еколозите ги разглеждат внимателно.

Морският биолог Фин Андерсен тогава обяснява, че „Това е вид водорасло, наречено Chaetomorpha Linum, което расте особено силно, когато има много азот. Когато вали проливен дъжд, околните полета се измиват и тор от тях, наситена с азот, попада в морето.“

„Обикновено приличат на дебели въжета. Но ако в същото време има силен вятър, те се разделят и се превръщат в топки. И тази година седмиците преди и след началото на годината в Дания се характеризираха с обилни валежи и ветрове“, посочват експертите.

„Можете да ги изсушите добре и да ги използвате като декорация“, допълват още те.

През септември и октомври 2014 г. стотици такива топки изпълват и плаж в Сидни, а след това са разглеждани от учените. Топките от водорасли се срещат и в сладководни езера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай