Събота,

Мистерия в Йерусалим. На какво се натъкнаха археолозите

От: Иван Ангелов, сн. АФП -
3666
Мистерия в Йерусалим. На какво се натъкнаха археолозите
A
A
A

Археолози в Израел оповестиха откриването край Стария град на Йерусалим на "загадъчен" отпечатък от ръка, предаде Франс прес.

Находката на повече от хиляда години е издълбана в каменната стена на древен ров. Значението й продължава да озадачава археолозите.

От Израелската служба за антики съобщават, че отпечатъкът, който може да е оставен на "шега", е открит близо до Иродовата порта в хилядолетен ров, разкрит по време на строителни работи за разширяване на път в анексирания от Израел Източен Йерусалим.

Масивният ров е издълбан в камъка около целия Стар град, построен през 16-и век по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни. Диаметърът му е 10 метра, а дълбочината - между два и седем метра, като за разлика от типичните европейски ровове не е запълнен с вода.

Според Израелската служба за антики на кръстоносците през 1099 г. са били необходими пет седмици, за да го преминат и да пробият стените и защитата на града. И докато функцията на рова е ясна, археолозите остават несигурни кой е оставил отпечатъка в камъка и какво е неговото значение.

"Това е загадка, която се опитахме се да разнищим. Символизира ли нещо? Индикация ли е за конкретен близък предмет? Или просто е някаква местна шега? Може би ще разберем с времето", казват от службата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com