Мисия "Лондон" срещу 5 бона

Адресът и банковата сметка са задължителни за кандидат-гурбетчиите

Мисия "Лондон" срещу 5 бона | StandartNews.com

София. Отпадането на ограниченията за работа в последните осем страни от ЕС за българи и румънци съвсем не означава край на трудностите. От 1 януари 2014 г. гражданите на България и Румъния получиха статут за свободно движение и пребиваване като останалите граждани на ЕС, но това право не е безусловно. Желаещият да работи в чужбина, независимо от националността му, не трябва да е в тежест за социалната система на страната. Той трябва да работи или да има достатъчно средства, за да не разчита на социални помощи.

Пригответе поне 5 бона, ако искате да си търсите работа в чужбина. Кандидат-гурбетчиите трябва да са наясно, че установяването в нова държава е свързано с много разходи и с преодоляване на редица бюрократични пречки. Проверка на "Стандарт" показа, че само за старта зад граница са нужни поне 2500 евро, като в сметката не влизат самолетният или автобусният билет. Парите са за наемане на квартира, карта за градски транспорт и храна през първите дни. Често се случва в началото на новия живот да влезете в порочен кръг, излизането от който е свързано с много нерви и неприятности, твърдят препатили.

За да търсиш работа, са нужни адрес, банкова сметка и национален осигурителен номер. "За да си отвориш банкова сметка, ти искат пари. Наемодателите пък искат да са сигурни, че имаш работа. Нещата са навързани и без едното не можеш да имаш другото", казва Христо Николов, който живее във Великобритания от 6 години. Цената на квартирите в Лондон тръгват от 800 паунда, като се плаща и депозит в същия размер.

Подобна е и ситуацията във Франция, където намирането на квартира не е шега работа. "За наемането на апартамент е нужен гарант, който трябва да представи пред наемодателя всякаква информация за себе си. Гарантът трябва да покаже и данъчната си декларация, а доходите му трябва да бъдат 3 пъти над наема на апартамента", уверява Валентин Пасков, който живее от 5 години в Париж. Във френската столица наемите тръгват от 500 евро, като в другите градове излиза по-евтино.
В Австрия квартирата и договорът за работа не са обвързани, но за сметка на това нашенецът трябва да има възможност да плати четири наема накуп. Едностайните апартаменти тръгват от 300 евро, като апартаментите се дават необзаведени. В Австрия е необходимо изваждането на куп разрешителни включително и удостоверение, че си европейски гражданин, за което също се плаща. Нужен е също документ от кметството, както и здравноосигурителен номер, който се изисква навсякъде. Сметка в австрийска банка е задължителна, но за нейното отваряне е необходим адрес и името на фирмата, в която работиш.

В Германия също се започва с адресна регистрация. Плащат се три наема предварително. В Холандия най-изгодните са общинските жилища, но за тях се кандидатства, а това отнема време. Иначе наемите тръгват от 600 евро, като се плаща и един наем като депозит, който не се връща при нанесени щети. В Люксембург наемите тръгват от 1000 евро. В Белгия апартамент може да се намери и за 500 евро.

Само английски не стига

Доброто владеене на езика в съответната страна е и предпоставка за намиране на добра работа. Английският обаче е достатъчен единствено на Острова и в Малта, където е и официален. "Без френски във Франция си загубен. Първо, защото французите не владеят чужди езици, и второ, защото се гледа с добро око на чужденците, които се справят с френския", твърди Вальо Пасков. Същото важи и за Германия. "Първото условие за намиране на работа е езикът. Работникът трябва да може да се разбира с колегите си, а и да може да получава указания. Не можеш да го пратиш на работното му място, без да му обясниш къде е", споделя Стефан Гърков, който работи от 16 години в Щутгарт. Немският е задължителен за Австрия и е предимство в немскоговорящата част на Белгия, както и в някои фирми в Люксембург.
"Преди повечето обяви бяха на английски, докато сега по-голямата част са на холандски.

Така че, ако не знаеш езика, пропускаш възможности", твърди наша сънародничка, която се занимава с научна работа в холандския град Лайден. "Зависи колко си важен за тях - дали си заменим, или не. Владеенето на езика им е много важно. Ако говориш много добре, значи няма да имаш проблеми", добавя нашата сънародничка. Холандският е препоръчителен за белгийската провинция Фландрия. В съседна Валония се говори френски, като езикът се използва и в Люксембург. Владеенето на люксембургски дава повече възможности във Великото херцогство.

Носете си дипломите, проверете посредника

Преди да тръгнете на гурбет, проверете фирмата, която ви посредничи за устройване там, съветват от Агенцията по заетостта. Частният трудов посредник трябва да е регистриран в агенцията. Признак, че има нередност, е, ако той ви иска пари в аванс, не ви позволява да се свържете директно с работодателя или не ви предоставя трудов договор, нито информация за работата, която ще вършите.

Самата Агенция по заетостта поддържа европейската мрежа за намиране на работа EURES, в която се публикуват офертите на проверени работодатели от церия ЕС. Сайтът е www.eures.bg. Служители на мрежата периодично организират у нас тематични трудови борси, на които желаещите да заминат на гурбет получават информация от първа ръка и дори може още тук да сключат трудов договор.

Ако пък заминавате, без да сте си намерили предварително работа, носете дипломите си преведени на съответния език и легализирани с апостил. Ще имате нужда и от европейска здравноосигурителна карта, както и от осигурителната ви книжка, за да докажете, че имате опит и специалност. Препоръката от предишен работодател е почти задължителна в страни като Великобритания и Германия.

Най-голям шанс в туризма и строежите

Работа в хотели и ресторанти, в строителството и в селското стопанство.
В тези сфери кандидат-гурбетчиите в страните, които последни отвориха трудовите си пазари от 1 януари, имат най-голям шанс. Това показва проучване на в. "Стандарт" в европейската мрежа за търсене на работа ЕURES и сред фирми, които се занимават с трудово посредничество. Гледането на деца и възрастни хора и почистването на домове и офиси също е добра възможност.

Дори и най-зле настроената към българи държава - Великобритания, продължава да търси берачи на ягоди и работници във фермите, както строители и домашни помощници. Както и квалифицирани инженерни кадри, ИТ специалисти и медици. В Германия се търсят сервитьори, рецепционисти, камериери и работници в заведения за бързо хранене. Заплащането започва от 7,7 евро на час.

Същите специалисти се търсят и в Австрия, където дават по-добри заплати от Германия, но там се работи и повече - 6 дни в седмицата. Така например заплатите на камериери и сервитьори в 3-4-звездни хотели в Австрия започват от 1300 евро, а на готвачите - от 2000 евро. В Холандия в момента се търсят усилено работници с технически професии и строители при заплащане минимум 1470 евро на месец. Нужда от строителни работници и персонал за туризма има и Малта, където минималната ставка е 4 евро на час.

Германия

Плащат на час

* Всяка професия и регион е с различна минимална надница
* 10-11 евро на час в строителството
* 7,75 евро за грижи за стари хора
* 7,7 евро за работа в хотели и ресторанти
* наемът за едностаен апартамент тръгва от 380 евро, искат да се предплати за 3 месеца
* немският е задължителен

Австрия

Пригответе пари за 4 наема

* 2100 евро заплата за техници
* 2250 евро взимат строителите
* наемите започват от 300 евро за необзаведен апартамент
* без немски сте за никъде

Великобритания

Бизнесът предпочита източноевропейци

* минимална почасова ставка - 6,31 паунда
* наемите в Лондон са от около 800 лири
* работодателите гледат с добро око на източноевропейците, смятат ги за по-дисциплинирани

Холандия

Общинските жилища са по-евтини

* 1470 евро за техници и строители
* едностайните апартаменти се отдават под наем срещу 600 евро
* за общински жилища се кандидатства
* холандският език е предимство

Франция

Нужен е гарант за квартирата

* 1430 евро минимална заплата в страната
* 500 евро за студио в Париж
* владеенето на френски е задължително

Белгия

Работа за висококвалифицирани

* брутно месечно възнаграждение от 1502 евро
* заплатата се индексира всяка година
* един час труд излиза 40,4 евро за служител и 41,9 евро за работник
* договорите за наем се сключват за 3, 6 или 9 години

Люксембург

Търсят само специалисти

* минимална работна заплата 1921,03 евро
* за хора с квалификация - 2305,23 евро
* икономиката разчита на чужденци
* наемите са около 1000 евро

Малта

Готови да посрещнат 70 000 работници

* минимална заплата 697,42 евро
* английският е достатъчен
* нуждаят се от работна ръка в туризма

IT спецове бягат в Азия

Да си вадиш хляба като компютърен специалист в Азия е много по-доходно, отколкото в Европа. Това твърди 32-годишният Иван Кортинков, който от 4 г. работи в US компютърна компания с филиали в целия свят. Иван е бил поканен в офиса в Дубай. Със заплата от 10 000 долара, служебен автомобил, апартамент, 60 почивни дни и още куп екстри. "Същата компания ми предложи да работя и в офиса им в Лондон, но срещу 3400 паунда и карта за метрото. Затова отказах, нямам семейство, жена деца, в момента трупам пари, за да създам семейство в бъдеще. Затова избрах Дубай. Контактувам предимно в интернет с още близо 18 специалисти от моя сектор. Всички те през последните година-две смениха Европа с Азия заради десетократно по-добрите условия", разказа още Иван. Той твърди, че най-добрият му приятел продал апартамент във Виена и със семейството си от половин година живеят в Дубай, където мъжът работи. За това време си купиха три автомобила, посетиха 10 нови държави и почти не се задържат в Дубай. Но изкарват много пари, които харчат с удоволствие", коментира още компютърният специалист.

Няма наплив на летището

Прогнозите за тълпи българи, заминаващи да търсят късмета си в Лондон, се оказаха далеч от истината, показа проверка на "Стандарт".

На летището в София билети за Острова си купуваха основно нашенци, завърнали се за празниците у нас, които от години живеят и работят във Великобритания. Летят и студенти, които са избрали да завършат висшето си образование в английските университети. 20-годишната Ася заминава като първокурсничка в London Metropolitan. Никой от семейството й няма намерение да търси работа в чужбина. "Евтин популизъм и нищо повече" пък е обяснението за истерията срещу наплива на балканци на Пламен Василев, който живее и работи от 21 години в UK. "Управляващите там просто гледат да оберат точки преди предстоящите избори за Европарламент", смята българинът, който върти собствен бизнес. Според него ще има наплив на българи и румънци, но по-скоро образовани и талантливи хора, които ще пълнят хазната, а не обратното. "Безкрайно разочарована съм от отношението към българите", коментира и Вяра, която учи журналистика във Великобритания и е писала статии по въпроса. Тя не може и да си обясни защо всички биват слагани под общ знаменател.

На международната автогара "Сердика" също нямаше гурбетчии, стегнали багажа за чужбина. "Наплив със сигурност няма, а продажбите на билети са дори по-ниски от предишни години", коментира пред "Стандарт" служител от пътническа агенция.

Студентите работят без разрешения

От 1 януари българските студенти в Германия, Великобритания, Франция, Австрия и Холандия вече няма да си вадят разрешения за работа. За тях се отваря трудовия пазар, така както и за всички български граждани. Досега нашите студенти трябваше да чакат с месеци издаването на т.нар. жълти карти - сертификати, които им позволяваха да работят в страната, в която учат. В много страни обаче остава изискването студентите да полагат труд не повече от 20 часа седмично или 40 часа през ваканциите. От тази година пък в Дания и Холандия държавата плаща по 700 евро на всеки, който съвместява ученето с работата. Идеята е младите да трупат опит още докато са на студентската скамейка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай