Неделя,

Миньорите от "Черно море" стачкуват под земята

От: Failed to load user -
1503
Миньорите от "Черно море" стачкуват под земята
A
A
A

Техни колеги блокираха пътя за Слънчев бряг

Бургас. Бургаските миньори от мина "Черно море" изпълниха заканата си и обявиха ефективна стачка. Протестът им започна точно в полунощ в четвъртък.

Над 40 работници от нощната смяна отказват да излязат от подземните галерии. Колегите им ги подкрепят отвън и заплашват всеки момент да се присъединят към протеста под земята. Миньорите са категорични, че няма да излязат от галериите докато не получат неизплатените си заплати.

Хората не са получавали възнаграждения за юли и август.

На място в мината от четвъртък сутринта дежурят спасителни екипи и линейка. Двама от миньорите бяха изведени след като им прилоша под земята. Оказа се, че са вдигнали високо кръвно и те прекратиха стачните действия след лекарска забрана.

Напрежението в мината ескалира с всеки изминал час, а работниците са непреклонни и не желаят да преговарят преди да са получили парите си. Слаба надежда, че проблемът ще бъде разрешен проблесна около обяд, когато в предприятието се разнесе слух, че до края на работния ден ще бъдат преведени 270 хиляди лева, които ще изчистят заплатите поне за юли. Това обаче не се случи.

Поредната лъжа изнерви до краен предел миньорите и те дублираха протеста и над земята с действия на гражданско неподчинение. Около 40 работници от втората смяна блокираха спонтанно обиколния път Бургас-Слънчев бряг, който минава през Каблешково. Миньорите излязоха на улицата и скандираха дълго "Мафия", "Крадци", "Платете ни парите".

"Няма да отстъпим от нашите искания. Хората са побеснели. Работят тежка работа, а нямат пари да нахранят децата си. Това не може да продължава така. Обмисляме да предприемем още в петък и други и действия на гражданско неподчинение. Утре пак ще протестираме, но този път ще доведем и семействата си", закани се Чавдар Миколашев, който оглавява структурата на КНСБ в мината.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички