Миньорите от Бобов дол: Не сме роби

Миньорите от Бобов дол: Не сме роби  | StandartNews.com

Ковачки ни дава редовно заплати, а талоните за храна са отделно, твърдят работниците

Бобов дол се завъртя по медиите като класически пример за контролиран вот. Репортаж на Нова тв показа от място как местните миньори са агитирани да гласуват за БСП, срещу което са им обещани пари. После пък бе показано как се бият за кренвирши в магазин "Европа" на собственика на мините Христо Ковачки, тъй като част от заплатата им се дава в купони, приемани единствено там. За капак точно два дни след евроизборите Надзорният съвет на НОИ реши да разсрочи задълженията на "Въгледобив Бобов дол" в размер на 41 млн. лв. Разкритията за контролирания вот в рудника бяха посрещнати на нож от структурата на КТ "Подкрепа". Синдикалистите излязоха с протестна декларация срещу направените внушения. "Стандарт" потърси мнението и на самите миньори.

Не ме снимай, иначе нищо няма да ти разказвам - така реагира бай Митко, който скоро ще се пенсионира като миньор от Бобов дол. Той е един от тези достойни хора, които в последни дни са наричани роби и за съдбата им се загрижиха много хора. Бай Митко не иска да се показва на снимка във вестник, защото го е страх, че вместо това, което е казал, ще се напише нещо друго. Случвало му се вече, а и славата от последните дни на Бобов дол хич не му харесва.

Като не е на смяна, бай Митко бърза да поработи на градинката, където вече с жена му Мария са разсадили домати, пипер и по някоя краставица. Потомственият миньор не се срамува да плеви и полива малката домашна градинка, но го е срам, че ги наричали роби.

"Не искам да ставам известен. Ето виж и тоя, дето клевети, се беше скрил. Мене никой не ми е казвал как да гласувам, пък и да ми каже, как ще разбере дали съм послушал", казва бай Митко. Телевизия не гледал. Като си е у дома, жена му заемала синия екран с турските сериали. Даже той понякога надничал в сериалите, защото се сещал как едно време в неговото семейство възрастните били на почит като в тези филми и децата слушали за всичко родителите си. Той не може да се оплаче от своите наследници. Синът му е студент. Учи за минен инженер - нещо, което навремето той не направил, въпреки че майка му все повтаряла да чете, за да не бъхти в забоите като баща си и дядо си. Дъщерята ще е абитуриентка догодина, но отсега се вълнува къде да ходи да учи и това и било по-важно от роклята и колата за бала. Иска да става адвокатка, ама ще видим, казва бай Митко. На него му остават броени месеци до пенсия. Надява се да взима добри пари и като пенсиониран миньор, за да помага на децата. С Мария са решили да си направят и едно пътешествие, като се свършат смените в мината. Тя също е работила във въгледобива, но вече се радва на заслужена пенсия и чака времето да се радва на внуци, макар децата им да са още млади. Навремето двамата се взели не в първа младост. Събрала ги работата в рудника. Преди няколко години, когато за малко да ликвидират подземния въгледобив в Бобов дол, Мария се поболяла. Изкарала някое време в болнични. Пари обаче не вземала. Тъкмо да ликвидират фирмата, и пратили нов шеф на рудника. Тя и сега си спомня името му. Огнян Зарев ръководел мините в Перник, но си бил от Бобов дол, а сега пък бил и председател на общинския съвет. Та като той дошъл за шеф, нещата тръгнали на добро. Не закрили рудника, жената си взела болничните, а после се пенсионирала. А бай Митко си продължил миньорството и сега чака и той да вземе пенсия.

Не приема упреците към собственика на мините Христо Ковачки. "Не знам защо му ядат ушите на човека. Защо не погледнат колко много фабрики и заводи продаде държавата, ама новите собственици нарязаха за скрап работещи машини, а това, което Ковачки е купил, си работи, произвежда и дава работа и заплати на много хора. Казвали ни били шефовете как да гласуваме, ами може и да са ни казвали, ама те по-добре знаят кое е добре за нас и кое не е. Средно на месец заплатата в рудника не е под 750 лева. Има хора, които взимат и много повече", казва бай Митко и обяснява какви са тия пари за купони. Вярно е - дават ни по 2-3 лева за храна, като сме на работа. "Ако работиш 20 дена у месецо, зимаш поне още 60 лева допълнително за ядене. Купоните ги харчим в тоя магазин, а там пресно месо карат три пъти в седмицата. Това дето го говорят, че хората се бият за кайма и кренвирши, не съм го виждал", твърди бай Митко. Едно време дядо му е бил миньор в Перник. Преди комунизма те имали купони за всичко - за хляб, за сирене и пирони, а електрическите крушки им били без пари. Дядо му живеел в комунално жилище и всичко му било без пари. Като дошли комунистите, тия благини ги отнели. Започнали да им плащат с пари, но били малко."Сега ние зимаме малко от купони, но пък имаме редовна заплата и тя не е малка", казва миньорът и продължава.

"Откакто се смени фирмата в рудника, спреха и пожарите, стана все по-безопасно да се работи, защото ние влизаме много дълбоко. Нема как у стадото да не се намери некоя черна овца и да не е доволна. Мене политиката не ме интересува. По едно време всички ги беше яд защо Ковачки направил партия. Ами какво да прави човекът, като без това не може да си оправи бизнеса. За нас е важно да ни дава заплати, а дали има партия и кой е на власт много не ни интересува", убеден е миньорът ветеран. Той прочел в някакъв вестник, че в мината и в ТЕЦ-а работели около 200 човека, а в в цялата община Бобов дол живеят не повече от 8000. Половината от тях може и да са пенсионери от мината и от ТЕЦ-а, разсъждава миньорът. Значи тука няма семейство, което по някакъв начин да не е част от всичко това, разсъждава човекът. В кръвта ни е просмукано всичко това и няма да позволим да ни клеветят, казва с горчивина отново бай Митко.

"Човек живее заради едното си достойнство. Вярно важни са и хлебът и мръвка, но не ни е бъркайте с помиярите, защото ние сме все пак миньори", казва бай Митко и бърза да пусне вода в браздите, за да може да се прибере, преди да е почнала поредната серия на "Надежда за обич".

Набиха синдикален лидер

Лидерът на КНСБ в мини "Бобов дол" инж. Любомир Стефанов е бил нападнат и бит по обяд. Нападателите го обвинили, че като синдикалист не е защитавал интересите на миньорите. Към 14 часа Стефанов отивал до местния стадион да вземе екипи за предстоящо участие на миньори в спортно състезание. На улицата го причакали група мъже. Станало ясно, че са гневни, защото мините и синдикатът не подкрепили "подходящата политическа сила" на евровота. Самият Стефанов се оплака, че е държан от двама, а един го налагал. Той разпознал бивш миньор в бобовдолските рудници. Стефанов е със синини по лицето и травми. Внесъл е жалба срещу нападателите, а по сигнал още на място пристигнала полиция.

Омбудсманът: Това е феодализъм

Омбудсманът Константин Пенчев се зарече да разнищи докрай контролирания вот в мини Бобов дол. Той се е обърнал към Главната инспекция по труда, която от своя страна започна проверки за спазване на трудовото законодателство в рудника на Ковачки.

"Видяхме едно фрапантно нарушение. Работодателят не е феодал и не може по този начин да унижава хората. На тях трябва да им помогнат държавните институции", заяви Пенчев пред Нова тв.

"Аз ще искам отговор от Инспекцията по труда и ако той не ме удовлетвори, съм назначил цяла комисия да провери случая. Ще продължа да разследвам, ще сезирам и други органи. Този случай няма да бъде оставен така и накрая ще изляза със становище", каза още омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай