Министри сърбат моряшка чорба

Търсят си класните стаи и броят звездите във Варна

Министри сърбат моряшка чорба | StandartNews.com

Варна. Уникална рибена чорба опитаха възпитаници на морската Алма матер във Варна. Това стана след официалното тържествено поклонение пред паметта на поета Никола Вапцаров. На него присъстваха министрите Цветлин Йовчев, Ангел Найденов, Данаил Папазов и Анелия Клисарова. Трима от тях са възпитаници на училището.

"Чеда сме ние на морето, калени в бури, ветрове", изрецитира Цветлин Йовчев. Вътрешният министър е завършил ВВМУ, випуск 87 като корабен механик.

"Няма български моряк, който да не знае поне една строфа и за когото Вапцаров да не е символ на моряшкия дух", каза в посланието си военният министър Ангел Найденов. Той е завършил корабоводене също като транспортният министър Данаил Папазов.

С тях бяха и двамата депутати и също възпитаници на Морското училище - Борислав Гуцанов от БСП и адмирал Пламен Манушев от ГЕРБ.

След тържественото поклонение министри и депутати наблюдаваха звездите в школския планетариум и разгледаха тренажорите и симулаторите от най-ново поклонение. Те се разходиха и по алеята на преподавателите, за да си припомнят за много от тях. Бившите възпитаници и министри намериха класните си стаи, спалните помещения, в които са минали курсантските им години. След това за всички гости е имало обяд в столовата и вероятно моряшка чорба, за да бъде пълен споменът от онова време, прекарано в училището.

Книга за бащата на Никола Вапцаров - Йонко Вапцаров, ще издаде семейството в най-скоро време, съобщи внукът на поета, който носи неговото име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай