Министри към кметовете: Не спирайте работа

Министри към кметовете: Не спирайте работа | StandartNews.com

Градоначалникът на Бургас Димитър Николов спечели конкурса на kmeta.bg

Умолявам ви да не спирате работа, защото от общите ни усилия зависи да успеем да минимизираме загубите на евросредства в края на тази година. Това призова участниците в първата по рода си конференция "Перспективи за растеж на българските общини" регионалният министър Лиляна Павлова. Срещата между управляващи, местна власт, бизнес и неправителствения сектор бе организирана от Портала на българските общини kmeta.bg в НДК.

"Ние, от kmeta.bg, взехме едно решение - да бъдем в подкрепа както на българските общини, така и на българския бизнес", обясни изпълнителният директор на "Бранд Медия България", в чието семейство е информационният сайт kmeta.bg, Боян Томов.

Държавата трябва да помага на общините, а не да прехвърля своите грешки върху тях, категоричен бе и вицепремиерът Томислав Дончев. Именно местните власти са в най-голяма степен изразител на демокрацията, припомни той. Прогнозите ни за загуба на средства от еврофондовете в края на тази година са по-лоши и от най-лошия сценарий, за който бяхме подготвени, изрази съжаление Дончев. По думите му е нужна тотална мобилизация, за да успеем да усвои максимално от този период. Дончев подчерта, че има много голям риск новите оперативни програми да бъдат одобрени едва през юни догодина. "Не бива да забравяме, че 72% от всички публични инвестиции у нас се дължат именно на еврофондовете", призова вицепремиерът.

Зад думите му застана и строителният министър Лиляна Павлова. Тя заяви, че за да има шанс страната ни все пак да усвои първите средства от новия програмен период още догодина, правителството ще се опита да внесе новите оперативни програми с включените към тях проекти още през тази година.

Павлова припомни, че в обхвата на новата ОП "Региони в растеж" са предвидени 1,7 млрд. лв. от всички близо 3 милиарда именно за 39-те най-големи общини. 400 млн. лв. пък ще получат местните власти в изостаналите региони за справяне със специфични проблеми.

Поздравявам общините, че устояха на предизвикателството да останат 6 месеца без плащания по проектите, и служебния кабинет, че направи максималното да ги възстанови, заяви екоминистърът Ивелина Василева. 90 млн. лв. се очаква да са загубите по Програмата за развитие на селските райони, каза земеделският министър Десислава Танева. Тя обеща, че ще се положат усилия за намаляване на административната тежест за общините.

Във вторник вечерта на специална церемония kmeta.bg обяви печелившите в тазгодишния конкурс "Кмет на годината". Големият приз отиде за градоначалника на Бургас Димитър Николов. Отличието за най-много инвестиции грабна кметът на Пловдив Иван Тотев. Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова получи награда за най-добро усвояване на евросредства. За успешно развитие на спорта бе отличен кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Управникът на Велико Търново Даниел Панов пък взе наградата за справяне с бедствия, а колегата му от Ловеч - за успешни екопроекти. Призът за туризъм отиде при кмета на Кюстендил Петър Паунов. Титлата "Кмет на гражданите" за голяма община, за който гласуват директно хората, бе за управника на Благоевград Атанас Камбитов. Кметът на Мъглиж Господин Господинов бе отличен в същата категория за малка община.

Срещи на всеки 2 месеца, помагаме с експерти

Цецка Цачева, председател на НС

В законотворческия процес в 43-ото НС ще има акцент по проблемите на общините. Това сте хората, които сте най-близо до гражданите и най-добре ги познавате. От вас се изисква най-много. Темите за местното самоуправление ще са с приоритет в това Народно събрание. Експерти от него ще помагат на място при нужда на кметовете, а поне на всеки 2 месеца веднъж ще организираме срещи, форуми и дискусии за техните проблеми и евентуални законови инициативи, с които да ги решим. Предвидени са и нов механизъм за контрол, който да даде повече права за обжалване на бенефициентите по европейските проекти, както и промени в областта на обществените поръчки, които да направят процеса по-прозрачен и ефективен. Законите пък ще бъдат подлагани на оценка на въздействие за това как ще влияят върху обществеността. Ще работим и за финансова децентрализация.

Габрово шампион по усвоени пари от ЕС

Столицата е лидер по привлечени инвестиции

Габрово е областта шампион по усвоени евросредства на глава от населението за трета поредна година, следвана от Бургаска област. Това сочи изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2014", изготвено от Института за пазарна икономика. Анализът представя състоянието и развитието на 28-те области у нас. София пък е лидер по привлечени инвестиции с 9000 евро на столичанин. За сравнение в общината с най-малко инвестиции - Силистра, се падат едва 111 евро на човек. Тревожни са данните за заетостта на населението над 15-годишна възраст в седем области у нас, в които тя остава под 40 % - Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Търговище. Според изследването безработицата се увеличава най-бързо във Враца, а най-бързо намаляващата заетост е в Търговище. Значително се влошава и демографската картина у нас, като през 2013 г. вече няма нито една област, в която децата на възраст до 15 г. да са повече от над 65-годишните, алармират икономистите от ИПИ. Единствените области, в които населението се е увеличило през миналата година, са София и Бургас. Столицата оглавява и класацията по икономическо развитие - там са и най-високите доходи и заетост, както и най-ниската безработица. Със силно развита икономика са също общините Бургас, Варна, Пловдив, Благоевград, а най-зле по този показател са Кюстендил, Шумен, Разград, Сливен, Силистра, Монтана и Видин.
Икономистите от ИПИ предлагат още през 2015 г. да се въведе автоматично пренасочване на 1/5 от приходите от подоходния данък към общинските бюджети, както и принципът "парите следват личната карта".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай