Министър Василева изпрати на свобода ветрушката Зара

Министър Василева изпрати на свобода ветрушката Зара | StandartNews.com

Проектът за възстановяване популацията на птицата у нас се сочи като един от най-успешните и затова екоминистерството подпомага Спасителния център за диви животни

Десет белошипи ветрушки, излюпени и отгледани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, поеха последния си път, преди да полетят свободно в природата. В подготовката за освобождаването им днес се включи и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя лично сложи обозначителните пръстени на белошипата ветрушка Зара, която заедно с останалите отпътува за свиленградското село Левка. Там птиците ще бъдат настанени във специална волиера, която има малък отвор и всяка ветрушка ще може да отлети на свобода, когато пожелае. Обикновено птиците престоявали в защитната волиера около 15-20 дни.

„За нас е ценно, че този проект е определен като един от най-успешните в Европа и затова подкрепяме дейностите на спасителния център, в който се осигуряват грижи за защитените видове в риск и се лекуват болните животни", подчерта министър Василева.

Спасителният център за диви животни в Стара Загора стартира 5-годишния проект за възстановяване популацията на белошипата ветрушка, който се финансира от европрограмата "Лайф", през 2014 г. Първите 40 двойки за размножителната програма са дарение от Испания. Белошипата ветрушка е вписана в „Червената" книга на България като изчезнал вид.
„От началото на проекта в спасителния център са излюпени и отгледани над 300 ветрушки, които вече живеят свободно в природата", посочи ръководителят на проекта Градимир Градев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай