Министър става гид на деца

Министър става гид на деца | StandartNews.com

"Вход свободен" в един и същи ден всяка седмица ще имат всички държавни и общински музеи в страната. Това реши втората работна среща в Министерството на културата, инициирана от в. "Стандарт". Така деца, ученици и педагози да могат да се възползват от това предимство и да имат непосредствен допир до изкуството и културата.


Вежди Рашидов разказва за Майстора в "Квадрат 500", проф. Боряна Христова - за тайните на Националната библиотека

Приказки за Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев и Иван Мърквичка, ще разказва лично на деца от цялата страна Вежди Рашидов. Министърът на културата ще изнесе открит урок за изкуството пред ученици в националната галерия "Квадрат 500". Това ще стане в самото начало на новата учебна година, обеща Рашидов.

Така той ще подкрепи кампанията за засилен пряк достъп на децата до културата. Рашидов бе домакин на втората работна среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот, която се проведе по инициатива на в. "Стандарт", Комисията по култура и медии в парламента и Синдиката на българските учители. В заседателната зала на Министерството на културата се събраха министрите Вежди Рашидов и Тодор Танев, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателката на комисията по култура в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България (НСОРБ) ст.н.с. д-р Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на София Йорданка Фандъкова и колегите и градоначалници на Белоградчик - Борис Николов, и на Каспичан - Милена Недева, зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, директорът на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова. В разговора участваха още зам.-министърът на културата Боил Банов и съветникът на Вежди Рашидов проф. Николай Овчаров, директори на музеи и галерии, експерти.

Призив за безплатни посещения на музеите, галериите, културно-историческите атракции през лятото, отправи г-жа Бозукова. Откритият урок, който направихме благодарение на г-жа Йорданка Фандъкова и заместника й Тодор Чобанов в базиликата "Света София" имаше огромен отзвук и показа, че и децата, и родителите им имат огромно желание да се докоснат на място до културно-историческото наследство, особено когато има и кой по интересен начин да им разкаже неговата история, обясни главният редактор на "Стандарт".

Легенди на Дионис ще разказва на децата и родителите им на Перперикон проф. Овчаров. Той също откликна на призива и обеща да изнесе безплатен открит урок в Скалния град на траките още следващия месец. Заявки за безплатни открити уроци след съкровищата, които пазят, дадоха още директорката на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова и Милена Недева. Кметицата на Каспичан се ангажира да осигури автобус за децата от региона, така че повече млади гора да видят на място работата на археолозите в Голямата базилика в Плиска, разположения на открито музей на кирилицата и да чуят от учените най-интересните истории за първата българска столица и за покръстването на народа ни.

Децата ни са чували за Ван Гог, но не знаят нищо за Майстора, каза Рашидов. И продължи: "Ако не бях вкарал тракийското наследство в Лувъра, днес нямаше да говорим за следващото пътуване на Севт III - Лос Анджелис. Доскоро ние самите не знаехме много за Севт III, а искаме светът да знае за него."

Изкуство се учи бавно и дълго, понякога е скучно дори, но само то възпитава, категоричен бе и проф. Тодор Танев.
Пари за образователни посещения по крепости, пещери, музеи да бъдат отпускани в делегираните бюджети на училищата, предложи кметът на Белоградчик Борис Николов. Според него тези суми трябва да са "под условие" - да могат да се използват при ясна отчетност само и единствено за открити уроци и транспорт, свързан с тях.

Музеите с общ ден на отворени врати

Всички музеи в страната ще имат "вход свободен" в един и същи ден всяка седмица. Това реши работната среща в Министерството на културата. Чл. 187 от Закона за културното наследство задължава държавните и общинските музеи в страната да имат вход свободен всяка седмица, обясни Уляна Малеева, директор Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в културното ведомство. Но за всеки град денят е различен. Повечето общини са избрали той да е през уикенда, за да имат възможност родителите да водят децата си, съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинча Чавдарова. Тя пое ангажимент да съгласува с кметовете подходящ ден от седмицата, който да бъде обявен за общонационален ден на отворените врати за всички музеи. Така и семействата ще планират посещенията си по-лесно. А ако денят е работен, за учителите ще отпадне още една пречка да провеждат по-често открити уроци в музеите.

Уроци по родолюбие в учебната програма

Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт"

Изключително важно е децата на България да посещават редовно музеите, културно-исторически атракции, театрите и галериите като част от образователния процес.
Нашата цел не е средищата на култура и история за понасят загуби от по-малката продажба на билети. Целта ни е да измислим механизъм, по който безплатните посещения в музеите, културно-историческите атракции, галериите и театрите да влязат в учебната програма. Да станат уроци по родолюбие. По принцип това и сега е възможно. Но тези посещения изцяло зависят от инициативността и мотивацията на учителите. Затова е необходимо да мотивираме учителите.

Европари за изкуства и спорт

Йорданка Фандъкова, кмет на София

Децата на София са облагодетелствани. В столицата са най-големите музеи, галерии, театри. Интересът е огромен. Вече 60 000 души са посетили музея в базиликата "Св. София", хиляди отиват в музея на градинското и парково изкуство в парка "Врана". Предстои откриването на музея на историята на София на 17 септември.
Апелирам към МОН при съставянето на оперативна програма "Образование и наука" да бъдат предвидени мерки, насочени към подпомагане на образованието по изкуство и спорт. Така училищата могат да получават европейско финансиране за задължително сътрудничество с музеи, галерии, театри, библиотеки и др.

Вход свободен за деца до 18 г.

Йорданка Ананиева,зам.-кмет на Бургас

Не е страшно децата до 18 години да влизат безплатно в музеите. Загубите, ако ги има изобщо, не са страшни. Какво направихме ние? Децата до 18 г. влизат без пари в музея на остров Света Анастасия. За сметка на това билетът за родителите им е 6 лв. - малко по-скъп, отколкото е в другите музеи. Оказа се приходите от острова са по-големи, отколкото на четирите регионални музея. Затова ще предложа във всички музеи да бъде въведен същият принцип.

Колежи за музейни мениджъри

Ще подготвим липсващите кадри, обеща проф. Танев

Сред професионалните колежи в България ще има и такива за музейни работници, галеристи и кадри, които да работят на културно-историческите атракции. Това обеща министърът на образованието Тодор Танев на работната среща в Министерство на културата, инициирана от "Стандарт".
Има огромен глад за музейни мениджъри, алармира министър Вежди Рашидов. Лувърът, както и най-големите световни музеи и галерии имат специални програми за деца, разказа той. Специалисти провеждат занимания с хлапетата. На достъпен език те им разказват най-любопитни истории за произведенията на изкуството, техните автори и историческото време, в което са създадени.

Ние имаме гениални творци, но ни липсват мениджърите, които да управляват средищата на културата така, че да привличат младите, каза Рашидов.
Това са професии, те също се учат, отговори Танев. И обеща професионални колежи, които да подготвят липсващите кадри.

Часове в кина и театри

Учениците да имат часове в кина и театри предложи министър Вежди Рашидов. В единственото държавно кино "Одеон" се прожектират български фирми. Какъв по-добър начин децата да се запознаят с историята на родното кино, а от лентите - с бита и културата през различните години, обясни министърът. Според него в сътрудничество с МОН и Министерството на финансите може да се намери удачен начин и за безплатни театрални постановки за ученици.
На срещата бе обсъдена възможността учителите да ползват право на "вход свободен", когато имат класове в музеи, театри, галерии и по културно-исторически атракции.

Нова среща в МОН

Министър Тодор Танев ще бъде домакин на следващата работна среща в рамките на инициативата децата да имат по-голям достъп до изкуството и културно-историческото наследство на страната. Третата среща ще обсъди необходими ли са и в каква посока законодателни промени за влизането на откритите уроци в учебната програма. А също така и необходимо ли е министерствата на образованието и на културата да искат допълнителни бюджетни средства.

Разкриват антична "Алмус"

Започнаха спасителни разкопки за разкриване на западната стена на античната крепост "Алмус", съобщи археологът Валери Стоичков, ръководител на проучването. Част от стената е била открита случайно при ремонт на водопроводната мрежа на града през март. Разкрито е северното лице на западната порта на "Алмус". Археолозите са попаднали и на по-късни градежи върху стената, вероятно от късноосманската епоха. Тухли с печати дават представа за времето на изграждането на крепостта - края на трети и началото на четвърти век по времето на императорите Доклециан и Константин.
Откритите артефакти са изложени в историческия музей на града.

"Алмус" е пазела важната за Рим дунавска граница на империята. По време на император Юстиниан е преустроена и е станала непревземаема.

Пръв за нея пише пътешественикът Феликс Каниц, а подробно - етнографът Димитър Маринов. Разкопки са правени в началото на ХХ век, в тях е участвал и археологът Богдан Филов.

Нова гробница на остров Св. Иван

Гробница от времето, когато мощите на Йоан Кръстител са пренесени на остров Свети Иван край Созопол, откри екипът на проф. Казимир Попконстантинов. Преди 5 години на същия остров топархеологът направи най-голямото откритие у нас - мощите на Предтеча.

Засега може да се твърди единствено, че става дума най-вероятно за погребение на висш църковен служител, живял през V век, каза за "Стандарт" проф. Попконстантинов. Точно над гробницата обаче по-късно е издигната укрепителна стена, което прави по-нататъшните разкопки много сложни. Районът на остров Св. Иван е отцепен и поставен под охрана, за да се избегнат всякакви посегателства на иманяри, докато се извършат необходимите допълнителни работи, за да се пристъпи към пълното разкриване на находката. Резултатите ще станат ясни до дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай