Минималната заплата ще определя месечните помощи за дете

Минималната заплата ще определя месечните помощи за дете | StandartNews.com

София. "Ще настоявам пред всички органи за закрила и пред всички компетентни институции месечните помощи за дете да бъдат обвързани с минималната заплата, за да могат да се подпомагат всички семейства в риск." Това заяви пред журналисти Ева Жечева, която днес правителството избра за председател на Държавната агенция за закрила на детето. Постът беше освободен от Калин Каменов.

Като друга своя идея Жечева посочи, че ще иска да има алтернативна възможност и подпомагане например с ваучери за тези родители, които не могат да запишат децата си в детските градини.

„Имам конкретни планове какво да се промени в политиката за правата на децата, защото България има нужда днес от конкретни политики. Те трябва да бъдат насочени не само към детето, но и към промяната на средата, в която се отглежда детето. Аз бях човекът, който предложи в Закона за закрила на детето да се казва, че „не, детето е в риск, а средата, в която се отглежда, е в риск"", посочи Жечева.

Тя пое ангажимента в най-кратки срокове да промени визията на работа на Държавната агенция за закрила на детето.

„Не трябва никога повече да чувате, че е извън правомощията на агенцията е да вземе становище и да даде отговор по конкретен въпрос", отбеляза Жечева. Като слабост на сегашния закон за закрила на детето Жечева посочи, че отделите за закрила на детето са към Агенцията за социално подпомагане.

Тя коментира и уволнението й от същия пост през 2001 г. от тогавашния министър на социалната политика Лидия Шулева. Причината е, че тогава държавната агенция е ползвала офис на бул. "Витоша" от 1000 кв.м, за който е плащано около 36 000 лева наем на месец.

Ведомството е било предплатило 245 000 лева за наем до края на 2001 г. Други 238 000 лв. са използвани за покупка на офис техника. Собственик на офиса е било дружеството "Балкантурист", приватизирано от "Мултигруп".

Жечева днес каза, че е имало обществена поръчка с 11 участници и била избрана най-добрата оферта. Предложи на всеки, който иска, да отиде в кабинета й и да се запознае с документите по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай