Microsoft Theater връчи геймоскарите

Microsoft Theater връчи геймоскарите | StandartNews.com

На Game Awards 2015: Разочароващо шоу, незаслужили победители и бесни фенове

Шедьовърът The Witcher 3: Wild Hunt грабна приза "Игра на годината"

Над 2 млн. души гледаха наградите на живо през двете големи live streaming платформи Twitch.tv и YouTube Gaming

Този четвъртък (в България вече беше петък сутрин) на живо от Microsoft Theater в Лос Анджелис бяха излъчени Game Awards 2015. Гейм журналисти, дизайнери и геймъри се събраха, за да отпразнуват завършването на една от най-силните години за световната гейм индустрия. Над 2 млн. души следяха живото предаване през двете големи live streaming платформи Twitch.tv и YouTube Gaming

През изминалата година се насладихме на истински постижения на компютърната графика и анимация, множество технологични иновации, бурно развитие на независимата инди сцена и нов връх в електронните спортове заради DotA 2 International, чийто награден фонд достигна рекордните 18 млн. долара. Имаше и доста тежки моменти. Отиде си една от иконите на индустрията - дългогодишният президент на Nintendo Сатору Иуата. Скандалът между Konami и Хидео Коджима пък уби играта, която всички очаквахме да възроди survival horror жанра - Silent Hills: P.T, съвместен проект на Коджима и режисьора Гилермо Дел Торо. Но се оказа, че не това е разочарованието на годината. Призът отива за Game Awards 2015 и организатора и водещ Джеф Кийли. Тазгодишните награди ни отчаяха с некадърната си организация, разочароващо шоу и победители, които предизвикаха гнева на геймъри от цял свят.

Победителите в 10 от общо 22 категории бяха обявени на сцената на Microsoft Theater. Бяха излъчени 10 световни премиери на нови игри или DLC-та към вече излезли такива. Alienware и Intel обявиха старта на продажбите за Steam Machine, която беше намалена със 100 долара за времетраенето на наградите. Бяха обявени и промоции на игри във всички платформи за дигитална дистрибуция, както и няколко интересни състезания. От Bethesda пък обявиха, че един от играчите в масивната им онлайн игра Elder Scrolls Online ще получи

1 млн. долара на случаен принцип

стига да влезе поне веднъж в сървърите на играта за периода 3 декември 2015 - 10 януари 2016 г. На това му се казва добра стратегия за привличане на нови играчи в игра, която иначе е пълна загуба на време и пари.

Но да преминем към победителите. Първата награда - за "Мултиплейър игра на годината", връчи Камила Лънингтън ("Анатомията на Грей"), озвучаваща Лара Крофт в последните две игри от поредицата. За всеобщо учудване победител в категорията се оказа "Splatoon" на Nintendo, а не някой от другите номинирани - Destiny: The Taken King, Call of Duty: Black Ops 3, Halo 5: Guardians - все утвърдени мултиплейър имена. Ропотът в залата и чатовете на YouTube и Twitch.tv не спря дори след световната премиера на Uncharted 4. Нещата изглежда се успокоиха когато Шакил О'Нийл се качи на сцената за да даде първата награда, гласувана от публиката - "Отбор на годината". Но настроението отново отиде в кофата когато победители се оказаха никому известните Optic Gaming вместо всеобщите любимци Evil Geniuses, които станаха първият западен отбор-победител в DotA 2 International.

Десет минути и две премиери по-късно (за новото DLC към Elder Scrolls Online и тийзър за нова игра за Батман)

зрителите вече искаха кожите на журито

състоящо се от 20-на гейм журналисти от целия свят. Наградата за "Най-добра" история не отиде нито при предполагаемия сигурен победител The Witcher 3: Wild Hunt, нито пред другата заслужила игра - хорърът Until Dawn. Вместо това я взе странната инди игричка Her Story. Публиката в залата замлъкна. Да. Нямаше дори освирквания, толкова шокиращо беше това за зала, пълна с работещи в индустрията. Не мисля да цитирам и по-крайните реплики от чатовете, най-цивилизованата от които беше: "Журито да се гръмне!".

Game Awards 2015 обаче бяха решили да се подиграят до край на средностатистическия геймър, връчвайки наградата (уж гласувана от публиката) за "Геймър на годината" на Грег Милър. "Кой?" беше както моята реакция, така и тази на по-голямата част от зрителите в Twitch и YouTube Gaming. За по-малко от 2 минути чатовете преминаха от спор кой всъщност е заслужавал наградата (журналистът TotalBiscuit или някой от стриймърите Markiplier и Pewdipie), към реплики от рода на: "Млъкни, Нърд!" и "STFU" (Shut the fuck up) в реакция на речта на Милър.

И тъкмо когато адът щеше да се отприщи и хора започваха да си тръгват от залата, Кийли реши, че е време да ни поразплаче с чувствена реч в памет на покойния президент на Nintendo Сатору Иуата. Последва го президентът на Nintendo of America - Реджи-Филс Айме: "Сатору беше от онези наистина уникални хора във всеки смисъл на думата. Господин Иуата, надявам се, че в момента се усмихвате!" Сегментът завърши Бен Харпър с музикален трибют.

За да разведри настроението, в шоуто се включи известният комик Конан ОСРайли, който представи чрез асоциации номинациите за "Студио на годината". Когато му бе дадено словосъчетанието "секс върху еднорог", ОСРайли представи студиото-победител в категорията - полското CD Projekt RED, създател на поредицата "Вещерът", с думите: "Това са хората, които направиха любимата ми игра за всички времена!", визирайки The Witcher 3. Веднага след това на сцената излезе Фил Спенсър, за да обяви победителя за "Най-добър дизайн" - Ori and the Blind Forest на Moon Studios. Последва го актьорът Кийфър Съдърланд ("24"), който връчи наградата за цялостен принос към индустрията, Industry Icon, на гейм дизайнерите и създатели на Command and Conquer - Бред Спери и Луис Касъл.

След това самият Люк Скайуокър, пардон - Марк Хамил, излезе на сцената, за да връчи наградата за "Екшън игра на годината на лебедовата песен на Хидео Коджима - Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Наградата прие Кийфър Съдърланд, който играе ролята на главния герой Солид Снейк в играта, от името на Коджима. Причината? Konami са подновили делото срещу легендарния гейм дизайнер и той не може да пътува извън Япония. С поздрав към Коджима, водещият Джеф Кийли обяви, че Metal Gear Solid V е грабнал наградата и за най-добър саундтрак и представи Стефани Джустън с песента "Quiet Steam" от играта. Или по-скоро опит за такова. Изпълнението на Джустън беше толкова слабо, че предизвика коментари като

"Коджима плаче в Япония"

От тук нататък "шоуто" пак тръгна главоломно надолу. Джейд Реймънд, продуцент от Electronic Arts, излезе да връчи наградата за най-добро актьорско изпълнение. Вместо да си кара по сценарий като добро момиче, тя реши да захапе Кийфър Съдърланд, изцепвайки: "Какво е Metal Gear Solid без Дейвид Хейтър?". Зрителите бяха допълнително втрещени от победителя: Вива Сийфърд от Her Story, която на всичкото отгоре беше обявена от Реймънд като част от The Witcher 3. Незнайно защо камерата пък скочи към седналия на първия ред Марк Хамил, също номиниран в категорията за изпълнението си като Жокера от Batman Arkham Knight, който не можа да скрие учудването си от загубата.

Оставаше да се връчи само най-голямата награда - "Игра на годината", а зрителите в Twitch.tv и YouTube или вече бяха изключили Live stream-a, или пишеха яростно "Продажници" в чатовете. Наградата заслужено отиде при The Witcher 3: Wild Hunt на CD Projekt RED. Кийли побърза да приключи набързо шоуто след последните няколко гафа и извика на сцената DJ-ят Dead Mouse, който наистина ни накара да ни се прииска да сме умрели.

Най-накрая можех да натисна големия "Х" и да спра да гледам това болезнено трагично извинение за награди.

Успокояваше ми мисълта, че игри като Metal Gear Solid V, Ori and the Blind Forest и The Witcher 3 все пак успяха да вземат част от заслужените си награди (Вещерът прибра и "RPG на годината"). Точно на излизане от Twitch вниманието ми привлече една интересна реплика: "На бас, че дадоха наградата на Вещера, защото иначе щяхме да ги линчуваме." Ухилих се и излязох от сайта, мислейки си за това какви очарователни психопати са геймърите. И как ще се наспя и ще чакам гейм медиите да напишат кой е спечелил, за да не си хабя нервите и съня да гледам подобна пародия за втори път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай