Мездра и Враца на косъм от потоп (ОБЗОР)

Мездра и Враца на косъм от потоп (ОБЗОР) | StandartNews.com

Евакуираха семейства от падащи къщи, общинари тръгнаха да оглеждат щетите

Жителите на Мездра и Враца се разминаха на косъм от потоп. Хората изкараха кошмарна нощ в неделя срещу понеделник. Изключително силен дъжд от над 60 л на кв. м заплаши да удави Мездра. Улиците се превърнаха в реки, водата стигна до половин метър. Наводнени бяха приземни етажи, прекъснат беше главният път Е-79. Релсите при жп гара Руска бяла също бяха залети. Край пътя се активизира и старо свлачище по международното шосе Мездра-Ботевград и трасето през Искърското дефиле.

Шосетата са затрупани със земна и скална маса. Има и много преобърнати дървета. Свлекли се земни маси блокираха и второкласния път между Ребърково и Люти брод. Сградата на детската градина "Мир" потъна във вода. Общинските власти обявиха бедствено положение и мобилизираха всички ресурси за овладяване на ситуацията въпреки екстремните условия през нощта и задръстването на Е-79, където се наложи да се изтеглят 22 закъсали автомобила. Заради запушени водостоци дъждовната вода се превърна в река по улиците на село Игнатица. В село Боденец подпорна стена падна и едва не срути къща с хората вътре. Има реална опасност да рухнат и две подкопани от водата къщи. Това наложи и спешната евакуация на обитателите на тези домове. Гараж се срути в село Върбешница.

Без ток остана Долна Кремена заради гръмнал трафопост. Разрушена е част от баластровата призма на жп линията в Мездра и движението е пренасочено през Мездра - юг. Заради наводнението е изключено електрическото управление на жп маршрутите към Роман. Те се пренасочват ръчно. Още в неделя вечерта общинският щаб за действия при бедствия и аварии обяви бедствено положение. На крак бяха вдигнати всички 5 екипа от областната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Спасителните екипи започнаха поетапното отводняване на обществени сгради, частни дворове и приземни етажи. На тел 112 са постъпили стотици сигнали за потънали във вода помещения.

"Няма нито един пострадал човек, няма и бедстващи хора", обяви кметицата на Мездра Николинка Кътовска. Във Враца улиците заприличаха на реки, автомобили закъсаха във водата и се наложи да бъдат изтегляни с подемна техника. Евакуирани са 12 пътници от колите, които са заседнали във високите води. Три села и един квартал от Враца останаха без електричество. Рано в понеделник ситуацията се успокои и служители на общината тръгнаха на оглед за щетите от наводнението.

Жителите на Враца и Мездра, както и хората от околните села са силно притеснени заради прогнозите за очаквани още обилни дъждове и градушки. Превантивни мерки вземат и в Берковица, Монтана и Видин, където проблеми с наводнения са имали предишни години. Целият Северозапад е в очакване на природната стихия. Мнозина се опитваха вчера да спасяват имуществото си, правеха заслони и допълнителни покривни конструкции. По-ценните уреди и складирани припаси от мазета и приземни етажи бяха изнасяни на високо. От РОСВ успокоиха, че нивото на река Искър и притоците й на територията на община Мездра спада. Въпреки това хората продължават да са притеснени.

Искър преля при Моравица

Река Искър преля и заплаши да залее село Моравица. Част от жителите му бяха се евакуирани. Същото положение е и в Боденец. Получени са десетки сигнали за наводнени мазета, дворове и улици. Няма бедстващи хора, съобщиха общинските власти. Река Моравишка бара, която се влива в Искър, е излязла от коритото си. Тя минава и през Мездра. Според местните жители водата е придошла за не повече от 20 минути. Те изказаха съмнения, че има вероятност толкова много вода да не е само от обилния дъжд.

Пострадали от наводнения готвят протести

Пострадалите от миналогодишното водно бедствие в Мизия заплашиха с протести. Хората в града са недоволни от експертизата, според която виновна за всичко е природата и няма човешки фактор, отговорен за наводнението. Според жителите на Мездра главната причина за потопа е лошото стопанисване на язовирите в района. Недоволни са и хората от Вършец, чието имущество пострада след урагана през януари. Нито един политик не се бръкна и не даде пари за възстановяване на щетите, жалват се хората. Градът обяви набирателна сметка и есемес кампания, за да може всеки, който иска и може, да го направи. Ако не получат обезщетенията си, жителите на града също са готови да блокират главния път през прохода Петрохан.

Градушка като орех удари Червен бряг

Градушка с размерите на орех удари Червен бряг. Над 80 л на кв.м се изсипаха в Плевенско през последното денонощие. На много места в региона паднаха и локални градушки. Това съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен.
В Чипровци дъждът е бил 113 литра на кв. м, в а в Монтана - 18 литра на кв. м. Почти навсякъде в тези райони има съобщения за градушки, които не са с големи размери - от грахово зърно до лешник.

За първи път от 60 г.: Изпускат язовир Искър

Хлапета се учат на тренажор да се пазят от земетресения

За първи път от 60 години се прави контролирано изпускане на язовир "Искър". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че акцията не е провеждана досега, защото се изисква голяма координация между различните служби. Контролирано се изпускат бент "Кокаляне" и "Панчарево". "Във всеки един район имаме дежурни екипи, които наблюдават и критичните точки и ситуацията като цяло, за да може да се реагира", допълни Фандъкова.
По поречията на реките, които минават през градска територия, са поставени датчици. "Те ни информират за нивата в реално време", каза още столичният кмет.

От миналата година Столична община изгражда учебен полигон за предпазване от бедствия.
Специална вибрираща площадка ще учи малките столичани как правилно да реагират при земетресение. "Проектът е иновативен, защото е по модела на държави, които са много опитни в това отношение, където се реагира адекватно и пострадалите или жертвите са минимални или съвсем липсват", коментира кметът Йорданка Фандъкова. Полигонът включва седем площадки. На тях ще се провеждат обучения за аварийно-спасителни дейности, оказване на медицинска помощ, радиационна и химическа защита, реакция на хората при пожар и за симулация на земетресение. "Всеки лев, инвестиран в превенция, се връща десетократно като спестени средства", коментира Фандъкова. Столичното кметство е подело кампания, с която да информира гражданите как да се държат при различни кризисни ситуации. Подготвени са визуален и аудиоклип. Отпечатани са и листовки с препоръки за действия при различните бедствия.

Свлачище затвори пътя за Гърция

Движението по пътя през Банско и Гоце Делчев за Гърция бе спряно по обяд вчера заради активизирало се след поройните дъждове свлачище. Целта е второкласният път за южната ни съседка, който извежда директно за Драма и Кавала и е предпочитан алтернативен маршрут, да се укрепи и възстанови. В момента шосето е осеяно с големи пукнатини. Пострадалият участък е около стотина метра, малко след разклона за село Кремен. Според специалистите проблемът се дължи на слягане на земните маси, в резултат на което е поддала и асфалтовата настилка. Движението към Гоце Делчев и Гърция се осъществява по обходен маршрут, който бе предварително направен по стар горски път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай