Метрополитен: Не подкрепяме политическата пропаганда

Метрополитен: Не подкрепяме политическата пропаганда | StandartNews.com

София. „Нямаме нищо общо с разпространяването на политическа пропаганда в метрото", заяви пред Нова ТВ изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. Вчера граждани протестираха пред Столична община срещу безплатния „Вестник за метрото", който се оказа идентичен с партийния вестник "Атака", имаше искания за оставката на Братоев.

В безплатния вестник, който пропагандира идеите на крайнодясната партия, няма информация за връзка с издателя му, нито кой е той, което е забранено от закона. В същото време името на изданието, от което досега са излезли три броя, дава повод да се заключи, че то е свързано със самия "Метрополитен ЕАД" - общинската фирма оператор на столичното метро.

„Това е меко казано некоректно – да се използва по такъв начин името на най-успешния български проект от последните няколко години", каза шефът на метрото. По думите му, разпространителят, който държи няколко щендера, е сключил договор, без въобще да съобрази, че това е партиен вестник, той също е бил подведен.

"Веднага след като се появиха вестниците, извиках оператора на щендерите и го предупредих, че ще бъде прекратен договорът му. Доколкото той ни увери, още следващата седмица е било прекратено споразумението с вестника", допълни инж. Братоев.

„Метрополитенът няма отношение към политически структури, не искам да ни обвиняват в това, че подкрепяме „Атака", категоричен бе той.

"Не мога да кажа колко струва разпространението на такъв вестник, не се занимаваме с това. Всичко по случая е приключило и са прекратени всички договори. В метрото не може да се разпространяват такива неща", заяви изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД.

"Вестник за метрото" е безплатно разпространявано в подземната железница издание. Граждани забелязаха абсолютната му прилика с партийния вестник на "Атака" и се организираха на протест пред Столична община в сряда. В отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, подписано от Борис Вунчев, се излагат доказателства за идентичността на вестника, примери за реч на омразата в текстовете и се заявява следното: "Смятам, че разпространението на този партиен вестник в една обществена инфраструктура, каквато е софийското метро, е недопустимо. Държавните и общински дружества не са място за партийна пропаганда с фашистки уклон." Писмото завършва с искания за оставката на инж. Братоев, проверка и наказване на отговорните за разпространението служители и незабавно прекратяване на разпространението на вестника в метростанциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай