Метеорит унищожил Содом и Гомор

Селищата на север от Мъртво море, в които живеели около 65 000 души, изчезнали внезапно

Метеорит унищожил Содом и Гомор | StandartNews.com

Учените от Югозападния университет в Албукерк (САЩ) стигнали до извода, че паднал преди около 4 хиляди години метеорит е унищожил населените места на север от Мъртво море. При направените за целта разкопки в пет древни крупни населени района в Йордания археолозите са установили,  че хората са живеели в тези райони в течение на 2500 години до края на бронзовия век, след което те били изоставени в продължение на 600-700 години.

По мнение на  специалистите в момента на падане на метеорита в района са живеели 40-65 хиляди души. Резултатите от радиовъглеродното датиране показали, че преди около 3700 години домовете на хората, построени от глина и кирпич, внезапно изчезнали, като останали само каменните основи. Освен това върху външния слой на много от глинените предмети са се образували късчета стъкло, в които се съдържат кристали на циркона. Това показва за въздействието върху предметите на много висока температура, сравнима с тази на повърхността на Слънцето.

Според библейския сюжет в района на Мъртво море са се намирали градовете Содом и Гомор, които са били унищожени от боговете заради греховете на техните жители. Някои учени смятат, че тези градове са били изтрити от лицето на земята от паднал астероид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай