Мехурчета опрашват растенията в Япония

Страната преодолява резкия спад на популациите на пчелите

Мехурчета опрашват растенията в Япония | StandartNews.com

В Япония ще използват дронове, поръсващи сапунени мехурчета с полен, за опрашването на застрашените плодни дървета, за да се преодолее резкия спад на популациите на пчелите, предадоха от Франс прес.

Професор Еижиро Мияко от института за напреднали научни изследвания дълги години работи над създаването на роботи-опрашители. Но те не бяха достатъчно усъвършенствани и смачкваха венцелистчетата на дърветата. Идеята му за мехурчетата му хрумнала, докато 3-годишното му дете си играело със сапунени балончета в парка.

При лабораторни опити се оказало, че мехурчетата много добре се справят с пренасянето на полена. Първите тестове професор Мияко направил в овощна градина с круши, като всяко мехурче съдържало по 2000 хиляди зрънца полен. По време на експеримента били ръчно опрашени 95% от третираните овошки. По-късно дръвчетата родили плодове.

След получените обнадеждващи резултати професорът качил машината за полинизиращи балончета върху дрон. Той бил с предварително зададен маршрут и постигнал 90% успех на опрашване. Понастоящем японският екип търси компания, която да осъществи търговското приложение на изобретението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай