Мечтата на Гери победи рака

Мечтата на Гери победи рака | StandartNews.com

Година след смъртта й сладките й фантазии оживяха

Съпругът и брат й превърнаха един столичен ъгъл във вълшебно място

"Не спирайте да мечтаете! Ще се намери кой да сбъдне мечтите!". Това ми каза преди месеци параолимпийският треньор Георги Недев, чиито мечти неговите спортисти вече бяха превърнали в реалност. Уверих се в думите му дни след срещата ни, когато видях сбъднатата мечта на млада жена, отишла си от този свят без време. Това е една история, която трябва да бъде разказана, макар че е твърде лична, но в крайна е сметка е много красива. История, в която смъртта е просто някаква подробност.

От края на септември столичната ул. "Ангел Кънчев" може да се похвали с още едно приятно местенце. Един неугледен някога магазин за хранителни стоки на кръстовището с "Аспарух" двама мъже превърнаха във вълшебен ъгъл и го нарекоха "Гери". Това е сладкарница, но не като останалите. Това е мечтата на

една борбена и усмихната жена, която никога няма да остарее

Отне ни я ракът. Налази я в началото на 2010 г., но тя не му се даде, макар че отне част от плътта й. Няколко години по-късно обаче се върна още по-жесток и въпреки че дълго време не му се даваше, в началото на лятото на 2014 г. се оказа по-силен от нея. Мечтите й обаче не му простиха.

"Все казваше: "Дай да си направим сладкарница!", разказват брат й Васко и мъжът й Калоян. Никой от тях не помни с точност кога се е появило желанието й, но са са единодушни, че в един момент, покрай своя приятелка, Гери е започнала да приготвя сурови торти и да прави бонбони и трюфели. Да реализират мечтата й двамата решават преди година, като планът е това да стане на 1 септември, когато е рожденият й ден. "Заради ремонтите обаче отворихме на 27 септември, въпреки че още на 1-ви се събрахме тук с приятели да я почетем", уточнява Васко. Той е сладкарят и майсторът на 7-те торти, някои от които със запомнящите имена "Госпожа Малинова", "Черната перла" и "Морковената". "Заради нея го правя. Признавам, че и аз съм си мислел да отворя сладкарница, но не съм имал смелостта. Сега тя ми помага

Ликът й е логото ни

Пак е с нас", казва Васко, отмествайки погледа си от мен.
За реализацията на идеята се мобилизират много приятели на Герчето, както я наричаме. "Приятели намериха мястото, архитекта. Васил пък направи логото. Когато разказах на цялата банда какво сме намислили, всички много се ентусиазираха", казва Калоян. "Казаха: "Ех, супер! Пак ще се събираме и ще си говорим при Гери", добавя той и сълзите потичат по страните му.

Случайно или не, едно от момичетата, които работят в сладкарницата се казва Гери. "Уж случайно попаднах тук, въпреки че не го мисля. Зная историята на това място и много искам нещата да се получат точно заради това. Не го приемам просто като работа. Да дойда, да мине времето и да си тръгна", признава Гери. "Това е сбъдната мечта. И да ви кажа толкова съм трогната от тази история, че каквото зависи от мен, ще го правя. Искам да я има тази сладкарница. Ето, разплаках се!", едва завърши изречението си тя. "Идват много нейни приятели. Има нещо тук", все пак завърши тя. Рая, дъщерята на Гери и Калоян, с удоволствие се изявява като сервитьорка. "За нея е приказка", разказват убедили се във възможностите й.
"Сладкарницата е нещо, което с нея си бяхме обещали, че ще стане факт. Затова я направихме. Не е фикс идея. За мен е важно да реализирам онова, което сме искали да направим заедно", казва Калоян. "Не намирам покой. В никакъв случай

Чувствам се длъжен да спазя обещанията си

добавя той, като не скрива притеснението си, че някой може да го обвини в корист.
"Отива й да я наречеш "сладкарничка". Не е голяма и въпреки това намираш своето място на усамотение да се насладиш на парче торта или ароматно кафе в компанията на приятел. Такава беше и Гери. Приветлива, усмихната, положителна, толерантна. Общуваше се лесно с нея", казва от своя страна Ралица Ковачева. "Това място е прекрасен начин Гери да остане с нас и в сърцата ни. И винаги да си спомняме веселите моменти с нея, докато пием джинджифилова лимонада и похапваме някоя от суровите торти", добавя сестра й Кремена.

"Чувал съм, че тук са идвали хора, които са познавали сестра ми", казва Васко. "Вие ли сте братът на Гери? Аз я познавах", това чух преди месец добавя той. А още в първия ден Боряна Гидикова, която е приятелка на Гери, открива сладкарницата, без да е наясно, къде ще се озове. Именно тя пуска новината със снимки, като пише в профила си във "Фейсбук": "Обичам ги тези хора, точно колкото обичах и Гергана Юрукова и знам, че днес тя ме прати там и през цялото време е с тях и им се смее от сърце".

В сладкарница "Гери" се убедих, че пред мечтите отстъпва всичко. Така че - мечтайте! Все ще се намери кой да ги сбъдне!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай