Мечките в Белица на промоция до 1 май

Мечките в Белица на промоция до 1 май | StandartNews.com

Чакат хиляди гости, през април с вход свободен, после въвеждат билетче

Мечият парк над Белица отвори врати за новия сезон в петък, а от 1 май ще има вход за посетители. Все още ръководството обмисля каква ще е цената на пропуска. Тя няма да е по-висока от 3 лева за деца и 5 лева за възрастни. През целия месец април обаче посетителите ще могат безплатно да се насладят на обиколка в уникалния център за реадаптация на танцуващи мечки. Работното време до началото на месец юни е от 12 до 18 часа. От 1 юни до 31 август първите гости ще могат да влизат в парка от 10 часа, а последните ще излизат в 18 часа. От 1 септември до ноември времето за посещения пак намалява с два часа - от 12 до 18 часа.

След 10 години чакане ремонтът на съсипания 11-километров път от града до мечия парк стана факт миналата година. "Стига се за 20 минути от Белица до нас. Очакваме бум на гости този сезон заради новото шосе. Направихме и паркинг близо до информационния център, който събира 40 леки автомобила. За да се стигне до него, се минава по 2-километров черен път, който обаче е в отлично състояние, него също разширихме, пътува се без проблем", каза ръководителят на екипа в мечия парк Васил Мадолев.

Най-висока посещаемост се регистрира през уикендите. След като пътят бе обновен, отпадна възможността за преместване на мечките. Така всеки желаещ може да види четириногите, докато не дойде времето им за зимен сън. "В момента 25 от 26-те обитатели на нашия парк са навън и се радват на слънчевите дни. Само мечката Нада кара зимна дрямка. Стана миналата седмица, излезе за малко, но явно реши да удължи съня си и още не излязла от летаргията", уточни Васил Мадолев.

Стотици в крос до парка с животните

На 30 юли община Белица и фондация "Четири лапи" организират маратон за здраве - "Мечи крос". Любителският крос ще започне от 10,30 ч. часа, като са предвидени две предварително маркирани трасета - 7,2 км и 12,7 км. Определеният маршрут е от центъра на Белица до Парка за танцуващи мечки. "Да спортуваме за здраве в ЕДЕН Белица, която е сред най-добрите европейски дестинации", призовават организаторите местните жители и гости на общината. Всеки желаещ да побяга до мечките ще трябва да се регистрира в сайта "plovdivrun.bg". Идеята на събитието е повече хора да видят природния феномен на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай