Мечка нахълта в царския дворец в Боровец

Разходила се миролюбиво

Мечка нахълта в царския дворец в Боровец | StandartNews.com

Огромна мечка нахълта в двореца "Царска Бистрица" край Боровец. За щастие животното е било миролюбиво, разходило се е и не е направило поразии. Няма нападнати хора. Това разкри пред "България Днес" горският служител Коце Георгиев. Той отговаря за парка около двореца на царя.

Случката се е разиграла през пролетта, но до момента не е обявявана, за да не се всява смут сред туристите и скиорите в района. Тогава по алеите още било заснежено, а мечешките лапи са оставили огромни отпечатъци и шокирали персонала. Стъпката на мечока е по-голяма от мъжка ръкавица. Животното и друг път е било забелязвано в района. През лятото то се оттегля в друга местност, а преди студовете отново се връща в близост до двореца, където има леговище за зимата.

"Действително има мечки из Рила планина. През пролетта една беше влизала в самия дворец. Снимахме стъпките й. Вървяла е дори и по асфалтираните алеи до самия портал", споделя горският на царската фамилия. Георгиев обяснява и как мечката е успяла да се промъкне в двора на сградата.

"Отвсякъде е заградено, но река Бистрица минава през парка и мечката е дошла по нея. Не беше направила бели, само се е разходила из двореца. Алармата е звъннала, уплашила е животното и мечката се е върнала обратно в гората. Има и друга мечка, която през ранната пролет слезе над двореца, мина надолу покрай хотел "Олимп" и след това се качи към ловната хижа "Саръгьол". Ходи като нас и на море, и на планина през различните сезони", шегува се Коце.

Дворецът "Царска Бистрица" е строен между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за цар Фердинанд I и синовете му цар Борис III и принц Кирил. И до днес е най-значимата историческа забележителност на курорта Боровец. Именно там царица Йоанна научава, че съпругът й Борис е болен от мистериозна смъртоносна болест.

Самата сграда представлява оригинална интерпретация на българската архитектура от Възраждането, повлияна от някои европейски стилове. Наред с богато дърворезбованите тавани и колони в духа на българската традиция, оригиналната европейска мебел със загатнати фолклорни мотиви, чипровските и котленските килими, тук може да се види и автентична каюта. Тя е подарък от капитана на кораба "Нова Америка" Жан Луи Морис на княз Фердинанд.

Добре съхранена е изключителна колекция от ловни трофеи на царското семейство. Макар и представлявана най-вече от глухари - едно истинско предизвикателство за всеки ловец, не липсват и елени, диви кози, сръндаци, глигани и тетреви. Любопитното е, че има трофеи дори на княгиня Надежда, която обичала да ловува рамо до рамо с мъжете. В трапезарията на двореца е поставен огромен портрет на личния ловец на Фердинанд - Христо Марков. Той умира от раните си, след като е нападнат от разярена мечка стръвница в Рила.

"Ловните трофеи в двореца са стотици. В момента един професор биолог ги описва най-подробно. Има само един трофей на мечка, не се знае кой я е повалил. В Рила по принцип няма много голяма популация, както е в Родопите. Навремето може би също са били защитени за отстрел", казва горският. Той взе отношение и по въпроса с мечката от Белица, която нападна гъбари в началото на месеца.

"Не би трябвало да отстрелват мечката край Белица. Това не е агресивно животно. Както казват хората: "Бягай, бабо, да не ме среща мечката". Тя е опасна само ако срещата е внезапна, ако е била заспала и не е чула хората. От страх и мечката, и човекът първоначално не знаят какво да правят. Тя ако ги чуе отдалеч, ще избяга веднага. Ако закачаш малките мечета, също е опасно. Нашите кафяви мечки не са агресивни по природа. Тази мечка от Белица вече е избягала нагоре във високото, бъдете сигурни", казва Коце Георгиев.

През парка на двореца протича река Бистрица. Там са запазени и някои ценни редки дървета, които са нетипични за този височинен пояс. "Царска Бистрица" се намира на около 1400 метра надморска височина.

"В реката, която минава през двореца, живее дива балканска пъстърва. Мнозина посетители се взират и се опитват да видят риби във водата, но те са почти невидими. Сливат се с дъното и остават незабелязани. Когато се наложи да направим почистване от наноси и източихме коритото, бяхме изненадани колко много пъстърви има. През тази година зарибихме реката с малки рибки. Разбира се, ловът и риболовът тук в днешни дни са строго забранени", уточнява горският.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай