Майката спасила Петко от лудница

Ходел с каубойска шапка и дълъг шлифер, лежи вързан с белезници за болничното легло

Майката спасила Петко от лудница | StandartNews.com

Лясковец. Майката на Кървавия Петко - Стефка, го спасила от лудницата. Преди години искали да го освидетелстват, но възрастната жена започнала да събира подписка в квартала, че синът й не е ненормален, и той отървал психиатрията, разказват съседите им Лясковец.

 

53-годишният Петко Петков мечтаел да служи във френския легион. Като по-млад дори се подготвял да стане кадет в Испания или другаде в чужбина, но не успял. Мечтите си той споделял със съседи, но от 4 години спрял да говори с хората нормално, само крещял и заплашвал всички. Сега мъжът лежи под охрана вързан с белезници за тръбите на леглото в реанимацията на великотърновската болница, докато се възстановява от раните си. Той беше ранен в корема и двете ръце при акцията по обезвреждането му в петък сутринта. Петков се беше барикадирал в къщата си на първия етаж и оказа сериозна съпротива на баретите повече от пет часа. През това време той уби един и простреля трима командоси. В събота полицията извърши повторен оглед на местопрестъплението, а кварталът над училище "Максим Райкович" остана отцепен. Междувременно стана ясно, че прокуратурата образува две досъдебни производства срещу стрелеца. Очакваше се снощи майка му Стефка да бъде освободена от ареста след изтичането на 24-те часа от задържането й. Съседите на Петко го описват като доста авторитарна личност. "Винаги настояваше да е на неговото. Знаех, че има оръжие, но какво можех да направя? Надписът "Смърт за вас" на гаража му бил от 1995 г., но според комшиите му не го е писал той, а някой друг. Петко ругаел всички наред. Той и майка му живеели като отшелници и не отваряли вратата на никого. Когато идвал куриер или пощальон, той открехвал леко вратата, грабвал писмото и пак затварял.

 

"Петко никога не е работил във военния завод в Лясковец, нито пък е бил в БДЖ. Той завършил хранително-вкусовия техникум и за кратко беше готвач. Искаше да работи във военния завод "Аркус", но беше отхвърлен, тъй като се разбра, че има някакви психически отклонения. По същата причина му отказаха да стане шофьор в Аптечно управление-Велико Търново, разказва съседката от втория етаж на къщата, която беше под прицел - Стефка Комитова. Рано сутринта в петък около 5.30 ч тя чула силно блъскане в една от стаите на първия етаж, където живеел Петко. След това се чули викове и изстрели. Заедно със сина си те се качили на третия етаж при другото семейство, защото се уплашили. После няколко часа не посмели да се приближат към прозорците и едва около обяд видели Петко да го изнасят към една линейка целият в кръв. Жената разказва, че живее в страх от съседа си повече от 40 години. "Сега няма смисъл да ми изпращат психолози да ме успокояват, това, което съм преживяла за тези години, е не по-малко страшно от тези няколко часа, през които се стреляше като на война", каза Комитова. Според нея Петко е болен човек. Жалвал се от всичко и бил постоянно недоволен. Вдигал скандали за банята на втория етаж, после бил недоволен и от двора, и от газта, и от телефоните. Викал постоянно техници от различни служби за някакви измислени повреди и те като пристигали, Петко не ги пускал да влязат, а само крещял: "Ех, че ми е кеф да ви разкарвам напразно".

 

Стефка се чудела с какви пари живее този човек и как така 4 години не излиза от къщата. Майка му според нея носи голяма вина за трагедията, защото прикривала странностите на сина си. Преди 4 години починал баща му, но няколко години преди това Петко му вдигнал невероятен скандал и го изгонил да живее в село Бутово, Павликенско. Петко не бил ходил на гурбет в чужбина, а бил само на гости на някакво немско семейство, с което се запознал, докато работел като преводач през лятото по нашето Черноморие. Той изкарал един курс по немски език и искал да се занимава с това, но после бързо се отказал от намерението си. Петко бил доста екстравагантен и на външен вид през последните няколко години напълнял много и станал около 120 кг най-вероятно защото не излизал. Според децата в квартала мъжът поне веднъж седмично се появявал в центъра на Лясковец, за да пие кафе. Освен с едрия си вид той привличал погледите и с начина си на обличане. На главата си носел черна шапка с голяма периферия тип каубойска и винаги бил облечен с дълъг до глезените черен шлифер. Преди да се затвори в къщата си, съседите често го виждали спортно облечен да ходи да тренира на стадиона.

 

Робот стрелял по убиеца

 

Ден след престрелката в Лясковец градът гъмжи от легенди какво се е случило в къщата на Петко Петков. На таксиметровата пиаца в града шофьорите на жълтите коли си разказват версията, че отшелникът бил прострелян не от снайперист, а от робот. Самоходната машина била пусната в двора на къщата, след като той освободил майка си. Машината се прицелвала с термонасочване към целта дори и през преграда като врата или тънка стена и така незабелязано повалила с един откос барикадиралия се мъж, твърдяха таксиметровите шофьори. Можеха да пратят двама цивилни полицаи, които да се представят като инкасатори или под предлог, че трябва да проверят газта и да го задържат спокойно без стрелба, разсъждаваше пък на глас съсед на Петко. Днес около 12 ч от гаража на Петко полицаи изнесоха огромен дървен сандък и го прибраха в багажника на полицейска кола.

 

Грозят го затвор до живот или лудница

 

Затвор до живот без право на замяна, доживотна килия или решетки от 20 до 30 години грозят Петко Петков, ако се докаже вината му. Окръжна прокуратура-Велико Търново започна досъдебно производство срещу него за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата. Ако обаче, след като бъде освидетелстван от психиатри, се докаже, че има заболяване, Петков може да бъде пратен принудително за лечение в психиатрия. Периодично ще бъде следено състоянието му. Ако тогава се окаже, че е излекуван, може да му бъде повдигнато обвинение и да застане пред Темида.

 

Калин Георгиев: Не съм отменял операцията

 

Главният секретар на МВР при управлението на ГЕРБ Калин Георгиев отрича да е отменял полицейска спецоперация в Лясковец през 2012 г. Редакторите на предаването "Животът и други неща" на БНТ с водещи Асен и Сибина Григорови го потърсили за коментар, но Георгиев отрекъл твърденията на прокуратурата. В ефир бе изчетена позиция на бившия главсек, в която той твърди, че не е отменял провеждането на операция през 2012 г. и "не желае да прави оценка на хора, които носят отговорност, така както я е носил и той". Георгиев заявява, че уважава колегите си и изказва съболезнования на близките на загиналия днес спецполицай Емил Шарков.

 

През 2012 г. е бил изготвен профил на този психично болен човек и препоръката била да не се предприемат действия, когато майката е вътре, защото можело да я използва за заложник, коментира в Плевен бившият МВР шеф Цветан Цветанов. Според него при петъчната операция е могло със секретен пост в тъмната част на деня да се разиграе оперативна игра и да се проникне в апартамента, без да се застраши човешки живот.

 

За оставка на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров след трагедията в Лясковец призоваха в Плевен експремиерът Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

 

Вдовицата на Емил била Мисис България

 

Вдовица и момиченце на 14 години Теодора (Теа) оставя убитият в Лясковец командос Емил Шарков. Той и съпругата му Милена, която е носителка на титлата "Мисис България 2008", имали стабилно семейство, разказаха близки на фамилията. Дори приятели на двойката се шегували, че са влюбени като "млади гаджета". Полицаят и съпругата му наскоро си купили къща. "Тя е страхотен човек, много добър и лъчезарен. Не заслужава да я сполети такова нещастие", разказаха нейни познати. Сайтове пък твърдяха днес, че Шаркова е в шок и на успокоителни.

 

Милена не е професионален модел, но в биографията си има участия в ревюта, фотосесии и представяния на колекции на световноизвестни марки, сред които Pronovias и Cesare Paciotti. Красавицата има две висши образования -завършила е маркетинг в Свищов, а после взима степен магистър по бизнес администрация в УНСС. От осем години управлява собствен бизнес. Има магазинче за български и ръчно изработени сувенири в центъра на София, до градинката "Кристал". Там Шаркова лично застава зад щанда и продава. Лятно време пък е на морето, където е наемател в курорта Албена на два магазина "Zebra souvenir shop", които се радват на голям интерес от туристите. В тях се предлагат само типично български сувенири, авторска керамика, аксесоари за вино и пури, подаръци за всеки повод. Често самата Милена изработва различни сувенири, които също се радват на интерес от чужденците. Преди 4 години екипът на обществената хамбургска телевизия NDR снима филм за черноморското ни крайбрежие и показа как Милена довършва и надписва ръчно направени камбанки, подкови и други дребни арт сувенири.

 

Съпругът й Емил почти винаги прекарвал лятото с нея и дъщеря им в Албена, като редовно посещавал един от фитнес клубовете в курорта и съветвал както инструкторите, така и туристи. Самата Милена пък се включвала в турнири по плажен тенис, като водела в курорта известни спортисти.

 

Шаркова използва короната си на най-красива омъжена дама за благотворителна дейност. Специална селекция вино, посветена на нея, бе разпродадена през 2009 г., а събраните средства бяха дарени за развитието на талантливи деца у нас. Шаркова организира продажба на елхи за Коледа, за да се съберат легла и комплекти за баня на децата от дома в Широка лъка. Малчуганите пък бяха още по-щастливи от факта, че самата Мисис България 2008 прекара празниците с тях. В родния й град Добрич свързват името й с благотворителна кампания за болния от церебрална парализа Натанаил от Тервел. През 2012 г. тя направи календар със свои снимки и средствата от продажбата му дари на семейството му за поредния курс на лечение.

 

Изпращат Шарков с военни почести

 

Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести, научи "Стандарт". Според запознати близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища.
Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.
В Боянските гробища е последният дом на известни личности като режисьора Хачо Бояджиев и актьора Петър Попйорданов-Чочо.

 

Ранените с втори операции

 

Ранените при спецакция в Лясковец полицаи са в добро състояние. Тримата са настанени във ВМА, откъдето обясниха, че са с добри жизнени показатели и им е поставено антибиотично лечение. В съботния ден са им били направени няколко операции. От ВМА съобщиха по-късно, че не се наблюдават опасни синдроми при възстановяването на раните по ръцете на ранените командоси. За състоянието на пострадалите в реанимацията се грижат военни хирурзи, травматолози и реаниматори с богат опит в лечението на огнестрелни и взривни травми от участието им в задгранични мисии в Ирак, Косово, Босна и Херцеговина, Афганистан и Мали. Близките на трите момчета са били на свиждане в болницата.

 

Лясковец иска паметник на Шарков

 

Лясковец поиска в центъра на града да се вдигне паметник на загиналия командос Емил Шарков. Така хората в града ще почетат саможертвата на 40-годишния мъж. Идеята е на Ивайло Славчев, а той я публикува на официалната страница на града. "Според мен трябва да се направи паметник на загиналия служител на реда в нашия град", написа мъжът. И допълни, че по всяка вероятност ще бъде изпратено отворено писмо до общината за разрешение.

 

Емил Шарков имаше много тънко чувство за хумор, разказа пред "Стандарт" водещата от БНТ и авторка на предаването "Студени следи" Надя Обретенова, която преди години направи филм за баретите. По думите й командосът е имал и чувство за самоирония. "Струва ми се, че беше душата на компанията", каза Обретенова.

 

Шарков не е обичал да е център на внимание. "Странеше от камерите", допълни журналистката. По думите й командосът е бил невероятно сърдечен и мил човек. Обретенова допълни, че често е говорил за семейството си - колко е обичал дъщеря си и каква страхотна жена имал. "Униформата обаче го променяше - от приятен голям мъж с хубава усмивка той се превръщаше в професионалист", каза още журналистката. Това твърдение се потвърждава и от колегите му - изключителен професионалист и страхотна барета. "Роден е бил за командос. Това му е била мисията в живота", смята Обретенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай