Майката на Петко не е за лудница (ОБЗОР)

Майката на Петко не е за лудница (ОБЗОР) | StandartNews.com

В затвора Петко й се оплакал, че умрял от студ в линейката до София

Велико Търново. "Истината ще излезе наяве! Аз за какво да съм спокойна, Петко нито става от леглото в болницата в затвора, нито нищо. Те го убиха, влязоха вътре у дома да ни убият". С тези думи майката на Петко Савов от Лясковец излезе от съдебната зала. Вчера тричленен състав на Окръжен съд Велико Търново отмени тройната психиатрична експертиза на Стефанка, постановена от Горнооряховския районен съд. Според председателя на състава Пламен Борисов решението е незаконосъобразно, тъй като липсват мотиви и са нарушени правата на една от страните. Затова той връща делото за ново разглеждане от друг състав на Районния съд в Горна Оряховица. Делото бе образувано по искане на районната прокуратура в железничарския град за настаняване на 76-годишната Стефанка Савова в специализирано психиатрично заведение. Срещите с психиатрите и тестовете трябваше да се състоят в специализиран кабинет в болницата в Церова кория, без да се налага постъпването на Савова в здравното заведение. Решението подлежи на обжалване.

"Няма смисъл да ме преглеждат, аз съм нормална жена и всеки ме познава", каза 76-годишната Стефанка. В неделя тя се видяла с Петко в затворническата болница само за 40 минути. Занесла му дрехи и малко си поговорили. Той казал, че по време на цялото пътуване от Велико Търново да София бил бос в носилката и студувал. Все още нямал сили да стане от леглото и трудно говорел, разказва майка му.
Адвокатът на Стефанка Савова - Виктор Костов, заяви, че решението на Темида е победа на законността и справедливостта. Според него следващата стъпка е Районен съд-Горна Оряховица да прекрати делото поради липса на данни, че трябва възрастната жена да бъде настанена в психиатрично заведение. Той смята, че делото не е

за установяване годността на показанията й,

за да я институционализират като психично болна. "Изключително съм доволен от определението на Окръжен съд-Велико Търново. Това е един знаков казус и вярвам, че определението на великотърновския съд е начало на изясняване на истината", каза Костов.

Според Петър Благинов, директор на евангелския център за временно настаняване в Горна Оряховица, където Стефанка живее след инцидента, Савова има голям приятелски кръг. Когато напуснала дома си на 14 март, тя взела със себе си само личната си карта. Въпреки че нямала нито един записан телефонен номер на своите приятелки, тя успяла да се свърже с тях, защото знаела номерата им наизуст. По думите на Благинов тя има контакти с хора от цялата страна. "Има много роднини, които я подкрепят, много приятелки, които я търсят, и ние сме учудени от това. По тази причина смятаме, че жената няма психични проблеми", заяви директорът на центъра за временно настаняване. Тя разказала, че до 14 март е живеела съвсем нормално - излизала е от дома си, пазарувала. От тази дата обаче животът и се преобърнал. "Не сме страна в конфликта, но искаме истината да излезе наяве. Ако тази жена е виновна и трябва да бъде настанена в затвор, нека бъде в затвор, но не е за психиатрия", посочи Благинов. Той допълни, че към настоящия момент в Центъра за временно настаняване в Горна Оряховица има 12 души. От първата си вечер в центъра Стефана

живее в стая с още четири жени

"Тази жена беше настанена при нас, без да бъдем предупредени за кого става въпрос. При положение, че се знае, че нямаме самостоятелни стаи, нямаме килии, нямаме специализирана охрана. При нас има малки деца. В такъв случай явно някой е преценил, че тази жена все пак не е чак толкова опасна. Моите деца, които са на 2, 4 и 5 г., всеки ден са в центъра и имат контакт с нея. Ако смятахме, че е психично болна, никога нямаше да допуснем подобно нещо", казва Благинов. Пред съдебната зала за подкрепа на бабата бяха дошли приятелката й Гинка Русева и нейният син Руси Русев, който живее във Франция. Мъжът сподели, че познава Петко много добре, като деца си играели заедно. "Къде са балистичните и медицински експертизи, които доказват, че Петко е ранил полицаите? Какво са правили полицаите на този ден - да кажат били ли са на рожден ден вечерта. Правена ли им е кръвна проба да се види дали те не са били пияни? Държан ли е Петко пред линейката ранен на земята, докато му изтича кръвта с надеждата той да умре и да не може да каже какво се е случило", попита Русев, който не пожела да бъде сниман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай