Масони с нов шеф

Масони с нов шеф | StandartNews.com

Пламен Матеев Рестартира Великата ложа, зидарите на Митков и Сариев се обединяват

Трусовете при масоните продължават. Рестарт на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България направиха на 30 май в Пловдив едни от най-висшите свободни зидари у нас, научи "Стандарт" от посветени. Братята, участвали във внасянето на шотландския ритуал от Америка през 2001 г., се събраха под тепетата, за да решат как да запазят ложата. В края на миналата година тя бе разпусната по настояване на Великия майстор Валери Митков, собственик на взривения завод "Миджур" в Горни Лом. Тогава Митков накара Общото събрание да вземе решение за сливане с алтернативната Обединена Велика ложа на България, водена от Иван Сариев. Сливането ще бъде официално обявено на 20 юни, въпреки че решението за разпускане на Великата ложа се обжалва във Върховния съд.

На сбирката в Пловдив висшите масони, които не го приемат, избраха за велик майстор на мястото на Митков Пламен Матеев. Сред присъстващите е бил и Володя Лозанов, Стар велик майстор на ложата.
Скандалът при масоните стана публичен през февруари, когато се разбра, че цели пет делегации на масонски организации от България са се представили във Ванкувър на световната среща на масоните. И петте претендирали за легитимност. А Митков съобщил пред Комисията за информация по признанията, че разпуска Великата ложа, за да се влеят членовете й в Обединената Велика ложа.

Комисията по информацията се занимава от години с двете велики ложи на България - на Митков и на Сариев. През 2012 г. дори им постави ултиматум за обединение. Но ако до миналата година комисията все още посочваше в документите си, че и двете ложи работят легитимно, то на срещата във Ванкувър тази година изобщо не е станало въпрос за легитимна организация у нас, разказаха братя. Те потвърдиха, че на 20 юни ще присъстват и висши масони от Комисията, които ще потвърдят обединението. 

Валери Митков първи подал заявлението си за влизане в Обединената ложа на Сариев. С него той се отказвал от своята 33-та степен, от масонското си минало и клетвата си, което за братята му от Великата ложа е предателство. Именно затова висшите масони, повечето от които са получили степените си извън България, взели в Пловдив решение за съхраняване на оригиналната Велика ложа на старите свободни и приети зидари. Новият велик майстор настоял да се отправи предложение до всички масонски структури за създаване споделен обединен български Ориент. Идеята е той да е лицето на обединеното българско масонство пред Комисията по признанията. А в същото време различните Велики ложи да запазят своята идентичност и да имат различни външни Велики ложи за примери. За целта Матеев предложил отделните конституции да се променят, за да се постигне споделяне и баланс.

Висши масони ще загубят 33-тата си степен, ако Великата ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България престане да съществува. През 2001 г. тя инсталира със специална церемония в "Шератон" Стария и приет шотландски ритуал 33-та и последна степен. Това е т.нар. червено масонство. "Синьото", което се изповядва от Обединена Велика ложа на България на Иван Сариев, има три степени. Сариев е наложил 10-годишна забрана за прилагане на високостепенната система. Българските масони, получили висшите си степени и особено последната - 33-та, от чуждестранни Върховни съвети, ще запазят статуса си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай