Марсело: В Кеймбридж разбрах, че не е страшно да си различен

Марсело: В Кеймбридж разбрах, че не е страшно да си различен | StandartNews.com

Спомняте ли си, драги читатели, момчето от ромската махала "Огоста" на Монтана Марсело Илиев? 15-годишният ученик от гимназията по архитектура и строителство беше приет да учи в престижния КЕТС колеж в Кеймбридж, но нямаше и лев, за да плати таксата за обучението и общежитието. 34 000 паунда за колежа и 24 000 паунда за общежитието са непосилни суми за повечето български семейства. Майката на Марсело - Цветана, е безработна, баща му е строител без постоянни доходи, има и двама по-малки братя - Лоран и Тоти. Разказахме историята на ромското момче от низините, което мечтае да учи в известния колеж, когато той беше ученик от девети клас на строителната гимпазия по специалността "Недвижими имоти". Но говореше английски, получаваше отлични бележки и играеше в ромска театралана трупа. Ходеше и на уроци по рисуване в арт школата на педагожката Рени Петрова. Историята му трогна много хора - българи от страната и чужбина, които изпратиха пари за учението в Кеймбридж. Средствата обаче не стигаха. Вестник "Стандарт" лобира за Марсело пред Строителната камара. Тя пое плащането на обучението на вноски. Кабинетът пък пое разходите за общежитието. Първата вноска бе преведена от фонда за талантливи деца, а втората - от бюджета на страната. Решението за вторите 4350 паунда бе взето на последното правителствено заседание.

"Благодарен съм на всички, които ми помогнаха да замина и да се уча в колежа в Кеймбридж", каза Марсело преди дни, когато се върна в Монтана за първата си ваканция. "Няма да ги разочаровам, затова залягам над книгите. Трудя се много", каза той. Благодари на строителите от камарата, на премиера Бойко Борисов, който лично се обадил на майка му, както и на Кристиян Станиславов. Варненецът, който работи като автомонтьор в Нотингам, приютил него и майка му в началото на учебната година докато се настани в общежитието.

"В Англия попаднах в друг свят", споделя Марсело. "Уча с деца от САЩ, Япония, Китай, Мексико, Казахстан. Повечето са от състоятелни семейства, имат прилични джобни пари и си ходят у дома през уикендите. Аз не мога да си позволя това, родителите ми едва събраха 700 паунда, с които купих малко подаръци за близките ми и се върнах за ваканцията в Монтана". Но пък използва почивните дни, за да разгледа Кеймбридж. През седмицата набляга на ученето. След подготвителната група веднага го прехвърлили в по-горно ниво. Занятията започват след закуската в 8 часа. Учат математика, ангилйски, физика, химия. Имат право и на предмет по избор. Марсело избрал фотография.

В колежа не знаят какво е това дискриминация, впечатлило се момчето от Монтана. "В моя град аз съм циганин, а там - равен с останалите. Цветът на кожата, произходът нямат значение. Хората ги оценяват по това, което знаят, могат и правят. Аз съм толкова уважаван, колкото и останалите. Мечатя си и у нас един ден да стане така. Сега разказвам на приятелите ми от махалата как е в Англия и ги съветвам - учете и кандидатствайте като мен в престижни колежи. Хем ще се образовате сериозно, хем ще видите друг свят и друго отношение към нас, ромите. Същото Марсело казва и на братята си. Той е убеден, че уважение към ромите ще има и в България и за него ще работи, когато завърши обучението си и се върне у нас.

От скоро в Англия е и бащата на Марсело - Найден. Заедно с вуйчо му заминали да търсят работа като строители на Острова. Искат да бъдат по-близо до Марсело, да заработват пари за джобни и за семейството в Монтана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай