Вторник,

Китай изпрати видео от Марс

От: Мартина Суботинова -
Китай изпрати видео от Марс
A
A
A

Китай публикува видеокадри от придвижването на неговия роувър на Марс. Изображенията са заснети от безжична камера, оставена от робота върху повърхността на планетата в района Утопиа Планитиа, съобщи БНТ.

Новите кадри съдържат и моменти от кацането на 14-ти май. Те са изпратени на Земята чрез китайски спътник, разположен на орбита около Червената планета.

Китайският роувър "Джужун" е изминал 236 метра за 42 марсиански денонощия към днешна дата.

"Според телеметрията точката на кацане е само на три километра от планираната. Като цяло позицията е много точна и контролната система работи много добре", заяви Рао Уей от Китайската космическа агенция.

Клиповете от повърхността на Марс са общо три. Първият е заснет малко след кацането и показва отдалечаването на робота от безжичната камера.

Следват кадри с въртене на колелата до платформата за кацане и накрая - моменти от слизането по рампа от платформата.

Последният материал съдържа звук от задвижващата система на роувъра. В марсианската атмосфера звуците се чуват по-глухо, отколкото на земята.

"Материалът ни позволява да направим задълбочен анализ за околната среда и условията на Марс, например плътността на атмосферата", каза Лиу Джизонг от Марсианската програма на Китай.

Китайските учени очакват роувърът да остане в действие поне 90 марсиански денонощия.

">

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички