Мародери с плавници в Мизия

Мародери с плавници в Мизия | StandartNews.com

Местните спят в колите си, за да пазят домовете си

Къщи се сриват след потопа в Мизия. Пет дни след като градът беше залят от придошлите води на река Скът, местните хора са облени в сълзи и обезнадеждени. Десетки все още са настанени в детската градина в центъра или у съседи. Хиляди декари са под вода. Трупове на животни плуват, а оцелелите търсят прехрана. Тези, които въпреки евакуацията са се върнали в домовете си, дори съжаляват, че са се родили там. И плачат. "Как да ви поканя, няма къде. Целият ми живот е под вода", разказва през сълзи 68-годишният Петко Беляшки. В събота по време на събора на града той поканил свои приятели от Етрополе на гости. "Следобедът ми се обадиха от София, че идва вълна - да се махаме, че ще се издавим", спомня си Беляшки.

Сега той живее при дъщеря си, чиято къща е останала суха. Друго семейство - на пожарникаря Борислав Гешев, се притеснява, че домът му ще рухне. Дни след като вълната минала, всичко още е под вода. "Успях да отводня къщата, но в мазето пак се събира вода. Това значи, че има подпочвени води, които се събират и след източването", твърди Гешев. Негови колеги надолу по улицата пък продължават да отводняват. Съседи на пожарникаря са твърдо убедени, че градът потъва. А в нивите плуват шарани. Мизия се превърна в призрачния град, където прииждат десетки хора да снимат бедствието и да гледат ужаса на местните. Масово хората обядваха на маси, изкарани пред домовете си в залетите дворове. На другия край на града - в квартал "Жилищата", Валентин и Даниел Минешкови спят в пежото си. "Не че няма къде да идем, гледаме си къщата долу, защото обикалят крадци с лодки", казват те. Евакуирали са обаче семейството си в Козлодуй.

Валентин дори чул от местни хора, че в близките села вече продавали стара техника - бяла и черна, вероятно открадната от потопения град. Въпреки обиколките на полицаите мародерите са измислили начин да тарашат домовете. Хора дори разказват как крадците си търсели плавници, за да грабят каквото е останало от залетите къщи. "Прокълнат е този град, ще се махаме от тук", твърдо убедена е Йорданка Баксова, която е една от 45-имата души, настанени в детска градина "Незабравка". Те още помнят как в нощта на ужасите спасителите ги изваждали с лодки и фадроми от втория етаж на къщите им.

500 получават помощи до петък

Още в петък ще бъдат изплатени помощите на поне 500 от подали молби. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков, който вчера бе в град Мизия. Най-късно следващия вторник сумите ще бъдат изплатени и на останалите. Министърът очаква подадените молби за социални помощи да бъдат над 1000, като до момента са получени 725. По негова информация от вчера е започнало приемането и на молбите на хора, които са с адресни регистрации в други градове, но живеят в Мизия. Министър Христосков съобщи още, че след изтеглянето на водата ще бъдат наети работници по всички социални програми за заетост, за да помагат. "И понеже денят сега е дълъг, може да работят на три смени по 4 часа", коментира той.

Полицай до всеки язовир

До всеки язовир в областта ще има по един полицай. Това обеща вътрешният министър в служебния кабинет Йордан Бакалов в Мизия вчера. Молбата е на кмета на общината, а целта е хората да се успокоят, че язовири не се изпускат. "За мен определено е много важно оттук нататък хората да се успокоят", заяви той. Бакалов допълни, че най-после трябва да влезе национален план за действия при кризи, бедствия, аварии и катастрофи. "И той да бъде финансово подсигурен. Ние сега ще дадем много повече средства, отколкото, ако бяхме дали преди това по-малко пари и да подготвим хората за това така наречено предизвикателство. Става дума за превенция, обиграване на ситуация, извеждане на хората да знаят къде и как да отидат. Всичко това се тренира и това не е измислено от министър Бакалов, а от държави, които са много напред в гражданската превенция", обясни той. По думите му в Мизия организацията е била на добро ниво. Бакалов съобщи още, че при президента се е обсъждала промяна в Закона за водите. "Продължаващото стопанисване на язовири от много общини и институции няма как да го има занапред", отсече Йордан Бакалов.

Настаняват бедстващите във фургони

В Мизия започва изграждането на фургонно селище за хората, останали без подслон заради наводненията. Това обяви вицепремиерът Йордан Христосков, който увери, че се създава организация всички училища в района да бъдат ремонтирани и готови за началото на учебната година. Днес в Мизия ще пристигне и министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков заедно с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Целта им е да се запознаят на място с обстановката в града, с работата на екипите и условията, при които са настанени евакуираните.
"Ще осигурим и допълнителен резерв от 2163 безработни, които да окажат помощ при разчистване на наводнените къщи, улици и имоти", обяви още социалният министър. Това са хора, които получават месечни социални помощи и имат задължение да полагат общественополезен труд 14 дни в месеца. В Мизия броят им е 148 души, в Бяла Слатина - 944. Още 201 са в Борован, 499 - във Враца, 371 - в Криводол. "И понеже денят сега е дълъг, може да работят на три смени по 4 часа", коментира Христосков. Отделно 745 души, наети по различни субсидирани програми в пострадалите общини, ще помагат за преодоляване на последствията от наводненията. Бюрата по труда имат готовност да наемат още безработни, които да бъдат включени в дейностите по отводняване и почистване, посочи още Христосков.

Лидл им изпрати вода

Бутилирана вода и стоки от първа необходимост бяха изпратени на жителите във Врачанска област от "Лидл България". Компанията бе сред първите, които подпомогнаха пострадалите от наводненията. Помощта бе доставена директно до регионалния кризисен център на Българския Червен кръст. През юни "Лидл България" дари и голямо количество храна и бутилирана вода на хората от наводнените градове Варна и Добрич.

17 получиха общински жилища в Добрич

Месец и половина след потопа в Добрич 17 от общо 47 семейства, подали молби за настаняване в общински жилища, са настанени в апартаменти, стопанисвани от общинското дружество "Жилфонд-инвест". Това обяви управителят му Илия Михайлов, като добави, че дружеството е имало в готовност 29 апартамента. "10 семейства изтеглиха молбите си, 6 от нуждаещите се нямаха адресна регистрация в Добрич, 4 се отказаха, без да посочат причина, а 10 от подалите молби не се явиха", каза още Михайлов. За ремонта на жилищата търговското дружество е вложило 29 хил. лв. от собствения си капитал. Следващата седмица ще бъдат освободени принудително три жилища, в които наемателите са некоректни платци и имат задължения за наеми, ток и вода. "Най-голяма е дължимата сума за вода от трите жилища - общо 3730 лв., за наем е 1085 лв. и за еленергия - 140 лв.", каза Михайлов.

В "Аспарухово" напускат временното селище

100 роми са подписали декларация за отказ от настаняване във временното селище "Аспарухово". На разположение са 11 големи и 18 малки фургона, оборудвани с всичко необходимо за нормално ежедневие, разположени в бившето военно поделение "Сокол". Има възможност за настаняване на около 100 души, обяви кметът на община Варна Иван Портних, който на място провери обстановката. Предложено е настаняване на 52 семейства (146 души), декларация за отказ са подписали около 100 души. Майка ми е болна от рак на гърдата, как ще понесе да живее в тази жега, далеч от града и от медицинско обслужване, каза единадесетокласникът Румен Милков, чиято семейна къща на ул. "Горна Студена" беше отнесена от потопа през юни. Децата не искат да живеят тук, обясняваше на кмета Силвина Маринова. Тя е от обитателите на къщи, съборени заради опасно свлачище в кв. "Младост". В един фургон трябва да живеят сега 4 семейства.

94 чакат обезщетения във Варна

Още 94 семейства чакат да получат помощи след потопа във Варна. До момента обезщетения от общината са получили бедстващите след наводненията в Аспарухово 122 домакинства. Те са взели по 500 лв. за наем за първия месец, а други 334 домакинства - по 300 лв. еднократна помощ. Още 166 души са подали декларация с искане за такава помощ. От Агенцията за социално подпомагане 294 домакинства са получили по 325 лв., още 94 чакат. На близките на 6 от жертвите са изплатени по 10 000 лв., за останалите 7 предстои уточняване на документите, обясниха от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай